Nyitólap Nyugdíj Az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj? Mennyit számít az utolsó pár munkával...
HIRDETÉS

Az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj? Mennyit számít az utolsó pár munkával töltött év?

átlagkereset hány százaléka a nyugdíj?

Több tényezőtől is függ, hogy milyen összegű nyugdíjat fogunk kapni. A ledolgozott évek száma mellett az egyik legfontosabb a valorizációs szorzó, ami mindig az elmúlt évek átlagkeresetét veszi alapul. Hogyan kalkuláljunk, az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj? Mi az, ami leginkább számít? A nyugdíj előtti fizetésünk? Részben, de nem úgy, ahogy azt sokan gondolják.

HIRDETÉS

Az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj és ezt hogyan számítják?

Jó páran gondolják úgy – tévesen – , hogy magasabb lesz a nyugdíjuk, ha magasabb fizetést kínáló munkahelyet keresnek még a nyugdíjba vonulás előtti években. Szintén a magasabb nyugdíj reményében gondolkodnak el sokan a másodállás vállalásán. Farkas András nyugdíjszakértő a Pénzcentrumnak vezette le, hogyan számít bele a bér a majdani öregségi ellátásba.

A szakértő szerint az utolsó évek keresete nagyon kis tényező a nyugdíj összegének kiszámításában. Az, hogy mennyi lesz a várható nyugdíj egészen 1988-ig visszamenően számítják a kereseteink összegét és ezt kevéssé befolyásolja az utolsó néhány év.

Ennél például sokkal többet számít a valorizációs szorzó, mert ez az egyik tényező, amely nagyban befolyásolja, hogy milyen nyugdíjunk lesz. Ehhez képest mégis nagyon keveset tudunk róla.

Fontos az öngondoskodás és a megtakarítás

Farkas András szerint inkább akkor van értelme munkahelyet váltani vagy plusz munkát vállalni, ha szeretnénk félretenni és tartalékot képezni a nyugdíjas évekre. “Ha a többletet félreteszik a dolgozók a nyugdíj megtakarításukba, akkor számíthat ez anyagilag számottevően nyugdíjas korban. Azonban ez is leginkább akkor, ha már korábban is rendelkeztek nyugdíj megtakarítással!”- összegezte a szakértő.

Ha biztosra szeretnénk menni és megfontoljuk a jövőbeni nyugdíjakkal és a nyugdíjrendszer alakulásával kapcsolatos számításokat, akkor valóban már most arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy legyen valamennyi megtakarításunk a nyugdíjas évekre.

HIRDETÉS

Farkas András hozzátette, azt is fontos figyelembe venni, hogy egy átlagos keresetű dolgozónak nem érdemes a nyugdíjazás előtt néhány évvel munkahelyet váltani amiatt, hogy esetleg növelje az ellátás összegét. Összességében sokkal fontosabb kérdés a megtakarítás, mint az, hogy az átlagkereset hány százaléka a nyugdíj.

Anyagilag az számít igazán, ha már idejekorán elkezdünk élni a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekkel és nem csak közvetlenül a nyugdíjat megelőző években kezdjük számba venni a lehetőségeket.

Az persze más kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ez mennyire lehetséges.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version