Azt, hogy ki mekkora nyugdíjban részesül majd, több tényező is befolyásolja. A ledolgozott évek száma és az átlagkereset csak egy része a nyugdíjszámításnak. Ami igazán meghatározza a nyugdíj összegét az az, hogy melyik évben megyünk nyugdíjba. A teljes képletet ugyanis a valorizációs szorzó alapján kapjuk meg, amely nem egy állandó szám, hanem minden évben változik az átlagkeresetek összegétől függően. Az idei nyugdíj valorizációs szorzó 2024. márciusban derül ki (minden évben ekkor szokott). Elmagyarázzuk, hogyan határozza meg a nyugdíjak összegét.

A valorizációs szorzó hatása a nyugdíjszámításra

A nyugdíjszámításhoz egyszerre több tényezőt is figyelembe kell venni. A nyugdíjkorhatár betöltése mellett elegendő – igazolható – szolgálati idő is szükséges a nyugdíjazáshoz. A szolgálati időbe csak az számít bele, amikor a munkában eltöltött évek során nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségünk volt, ami után vontak le nyugdíjjárulékot.

A nyugdíj összegét meghatározza még az ún. valorizációs folyamat vagy szorzószám is. Ez a folyamat arról szól, hogy a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez igazítják az előző évi nettó átlagkereseteket. Tehát, ha idén, 2024-ben megyünk nyugdíjba, akkor a valorizálás a 2022-es és az azelőtti átlagkereseteket veszi figyelembe és igazítja a 2023-as kereseti szintekhez. 

A nyugdíj összegére tehát az is jelentős hatással van, hogy melyik évben megyünk nyugdíjba. Ha az elmúlt években magasak voltak az átlagkeresetek, akkor a saját keresetünktől függetlenül jobban járhatunk, mint ha olyan évben mennénk nyugdíjba, amikor alacsonyak voltak.

A másik fontos tényező, ami a nyugdíj összegére hatással van, az az életpálya átlagkereset. Ez nem pusztán a nyugdíjba vonulás előtti évek átlagkeresetének az összege. Az életpálya átlagkereset számítása során az 1988. január 1. és 2024. adott hónap, nap közötti időszak keresetét veszik figyelembe.

Nyugdíj valorizációs szorzó 2024: az idei valorizáció 14,2%-kal lehet magasabb a tavalyinál

A KSH 2024. február 22-én közzétett tájékoztatója alapján a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíj megállapítások esetében a tavalyi évben alkalmazott szorzókhoz képest 14,2 százalékkal nőhetnek idén a valorizációs szorzók. A végleges, idei évre vonatkozó számot majd a március végén, április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd – foglalja össze Dr. Farkas András, a nyugdíjguru.hu szakértője.

Aki idén kéri a nyugdíjmegállapítást, az a következőkkel számolhat. Ebben az esetben a 2022-ben és előtte elért kereseteket kell a 2023-as kereseti szinthez igazítani.

“Ennek során a 2022-es és korábbi naptári évekre (minden évre külön-külön) meghatározott, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedéséhez igazodó valorizációs szorzóval meg kell szorozni az adott naptári év bérezett napjaira számított nettósított keresetet, így igazítva a különböző naptári évek számított nettó kereseteit a 2023-as év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez” – mutatja be a folyamatot Dr. Farkas András.

A fentiekből látható, hogy a nyugdíjba vonulás éve nagyon sokat számít a nyugdíj összegének alakításában. Mivel tavaly óta nőtt a valorizációs szorzó, ezért minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat. Akár nagyon hasonló életpályák esetén is magasabb összegű nyugdíjban részesülhet, aki később megy nyugdíjba, hiszen idén szintén nőtt a valorizációs szorzó összege a tavalyihoz képest. És ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is ugyanúgy hatással van.

 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...