Albérlet támogatás 30 év alatt: remek lehetőség, érdemes kihasználni, a munkáltatók és a fiatalok is jól járnak vele. A támogatás célja, hogy erősítsék a pályakezdők aktivitását, vagyis az, hogy minél többen találjanak állást, minél több fiatal léphessen be a munkaerőpiacra. Nézzük meg, hogy pontosan miről szól ez a támogatás!

Albérlet támogatás 30 év alatt

  1. Az Ifjúság Garancia Plusz program áprilisban fog indulni, és bértámogatást, albérleti támogatást és útiköltséghez való hozzájárulást fog tartalmazni.
  2. Elvileg az állam 4 és 6 hónapra tudja majd átvállalni a munkabér 50 százalékát a munkáltatótól.
  3. 60 kilométeres távolságon belül 10 ezer forintos támogatást adnak útiköltségre, 10 kilométerenként.  
  4. Továbbá, ha a lakóhelytől legalább 60 km-nél messzebb van a munkahely, akkor a minimálbér 70 százalékáig igényelhető a támogatás, az albérleti támogatás pedig 180 ezer forintig.
  5. 2024 és 2029 között elvileg még képzési támogatást is biztosítanak majd, amellyel 84 ezer fiatalt szeretnének munkához juttatni.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Először is tisztázzuk, ki minősülhet munkaerőpiacra lépőnek, ugyanis nekik jár az albérlet támogatás 30 év alatt. Munkaerőpiacra lépő az a személy, aki a foglalkoztatásának kezdete előtti háromnegyed évben legfeljebb három hónapig rendelkezett munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal. Legalább is 2021 júniusáig volt ez a definíció, utána kibővült úgy, hogy beletartoznak azok is, akiknek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben volt maximum 3 hónapnyi munkaviszonya, egyéni vagy társas vállalkozói viszonya.

Mennyi kedvezményt kapnak a munkáltatók?

A minimálbér összegéig biztosít adómentességet a kedvezmény, méghozzá 2 teljes évig. Ez idő alatt a munkaadónak nem kell fizetnie a munkaerőpiacra lépő személyek után se a szociális hozzájárulási adót, sem a szakképzési hozzájárulást. A harmadik évtől pedig a hozzájárulási adó 50 százalékát kell majd fizetnie a munkaadónak.

A kedvezmény igénybevételéhez nem kell különösképpen tenni semmit, hiszen a NAV automatikusan vizsgálja azt az újonnan bejelentett munkavállalók esetében. Emellett viszont érdemes a munkaadó felé jelezni, hogy adókedvezményre számíthat esetünkben.

A regisztrált álláskeresők száma körülbelül 240 ezer, a passzív inaktívak száma legalább 60 ezer. A kormány tervezi egy olyan támogatás indítását, ami majd a 30 év felettieket célozza, és az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló lesz.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...