A friss diplomás, pályakezdő és néhány év szakmai tapasztalattal rendelkező fiatalok számára a bérezés, továbbá az elvárások és a feladatok ismertetése a legfontosabb álláskereséskor – közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közös, 18-31 évesekre kiterjedő kutatása alapján a Frissdiplomás Kft az MTI-vel.

A felmérés alapján a 18-25 év közöttiek 80 százalékának a bérezés feltüntetése a legfontosabb információ. Ezt követi az álláshoz kapcsolódó elvárások és a feladatok ismertetése 74, illetve 62 százalékos aránnyal. A 26-31 év közöttieknél azonban módosul a sorrend. A válaszadók 75,9 százaléka szerint az álláshoz tartozó elvárások állnak az első helyen. Ezt a bérrel és juttatással összefüggő információk, illetve a feladatok leírása követi 70,1 és 64,9 százalékkal.

Nem tudják, hogyan kezdjenek állást keresni

A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok 26,1 százaléka nem tudja, hogyan kezdje el az álláskeresést. 29,7 százalékuk pedig nincs tisztában azzal, hogy érdemes jó önéletrajzot vagy motivációs levelet  készíteni.

Az állásbörzéket a felmérést kitöltők 59,5 százaléka nagyon vagy közepesen hatékonynak ítélte meg. A megkérdezettek az állásbörzék előnyei közé sorolták, hogy a résztvevők közvetlen, informatív beszélgetéseket folytathatnak le. Számos cég képviselőjével találkozhatnak és széles választékból válogathatnak, mindezt egy helyen.

Nem sokan használják a közösségi médiát álláskeresésre

A közleményben arra is kitértek, hogy a legnépszerűbb közösségi platformokat (Facebook, Instagram, TikTok) a válaszadók mindössze 10 százaléka használja aktívan álláskeresésre. Ez pedig tovább erősíti az offline események fontosságát.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...