A legmagasabb órabér Izlandon és Luxemburgban van, a legalacsonyabb Görögország és Szlovákia mellett Magyarországon. Egy 2022-es felméréséből kiderül, hogy a minimálbér esetében Magyarországon az egyik legmagasabb a jövedelmet terhelő adó, valamint 2022-ben a legalacsonyabban fizető öt ország közé tartozott hazánk. Emellett Magyarország az EU-s átlaghoz képest órabérben is jelentősen elmaradt, sőt a legrosszabbul teljesítő három ország közé tartozott, Görögország és Szlovákia mellett.

Hol a legmagasabb a fizetés? Hogyan viszonyulnak egymáshoz az átlagfizetések Európában?

Az EU munkavállalói jogrendszere általában nagy hangsúlyt fektet a megfelelő munkakörülmények megteremtésére és a munkavállalói jogok biztosítására. Ami azonban az EU-s tagállamok fizetéseit és béreit illeti, továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók az országok között. Ezek az eltérések számos tényezőtől függenek, mint például az adott ország törvényei, a kereslet, az infláció stb.

2022-ben az éves átlagbér 28 millió 800 ezer forinttól (Izland) kb. 7 millió forintig terjedt (Görögország). A legtöbbet fizető országok Izland, Luxemburg (28 millió 350 ezer) és Svájc (26 millió 430 ezer) voltak, míg a legalacsonyabb fizető országok Görögország (7 millló), Szlovákia (9 millió 500 ezer) és Magyarország (10 millió 310 ezer).

Minek köszönhetők a magas bérek Izlandon, Luxemburgban és Svájcban?

Izland a magas fizetéseinek a nagy részét kollektív szerződéseken alapuló magánszektorbeli banki tevékenységének köszönheti. Mindemellett a tartósan magas infláció és a magas megélhetési költségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók magasabb fizetést követeljenek. Sok munkavállaló szakszervezeti tag, így könnyebben érvényesítik érdekeiket.

Luxemburg magas fizetései mögött a pénzügyi- és bankszektor dominanciája húzódik. Ugyanis a legtöbb bank magasan képzett, tapasztalt és keresett munkaerőt alkalmaz, ami felhúzza béreket. Luxemburg továbbá kétévente felülvizsgálja minimálbérét, összehasonlítva az átlagbérekkel és az árak mozgásával, így folyamatosan naprakészen tartja a bérszínvonalat.

Svájc munkaerőpiaca hasonló Luxemburgéhoz, mivel mindkét országot elsősorban a banki és pénzügyi szektor viszi a hátán. Emellett Svájcban Európa többi részéhez képest sokkal alacsonyabbak az adók is, átlagosan 20–35%-át teszik ki a magas béreknek. Ez is hozzájárul a bérszínvonal magasan tartásához.

Miért olyan alacsonyak a fizetések Görögországban, Szlovákiában és Magyarországon?

Görögország gazdasága és munkaerőpiaca továbbra is küzd az államadósság-válságból való kilábalásért. Ami ahhoz vezet, hogy az átlagfizetések és a minimálbérek sokkal alacsonyabbak, mint Európa többi részén.

Szlovákia esetében az alacsony béreket az alacsony munkatermelékenységgel, valamint a Szovjetunió összeomlásának következményeként a fizetések alacsonyan tartásával magyarázzák.

Magyarországon a bérek csökkenéséhez a közelmúltban az is hozzájárulhatott, hogy kevesebb cég tudta megfizetni a munkaerőköltségeket. Történetileg azonban Magyarország alacsony megélhetési költségei kulcsfontosságú tényezők lehetettek a gyenge felfelé ívelő fizetésmozgásban. Ez azonban megváltozott, hiszen az elmúlt években az infláció rekord mértékeket öltött.

Forrás: euronews.com

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...