Nemrégiben írtunk arról, hogy az európai országokban hol a legalacsonyabb és legmagasabb az órabér, illetve hogyan viszonyulnak egymáshoz az éves átlagfizetések. (Készítettünk egy kvízt is.) Már önmagában beszédes adat, hogy a szlovák éves átlagbér több mint 700 000 forinttal magasabb, mint a magyar, de még jobban látszanak a különbségek, ha azt nézzük meg, hogy melyik országban miből mennyit vásárolhatunk. Mi mennyit ér Európában? A Hóvége új kalkulátora megmutatja.

Tavaly foglalkoztunk azzal, hogy az egyes városokban hány havi nettó jövedelmet kell félretennünk ahhoz, hogy saját lakást vehessünk. Budapesten akkor 12 évnyi (!) bér kellett ahhoz, hogy saját otthonunk legyen – úgy, hogy a fizetésünkből egy forintot sem költünk el. A lakásvásárlás persze nagy dolog, érdemesebb egy sokkal egyszerűbb példánál maradni, ha mondjuk az európai fizetéseket hasonlítanák össze. Ezt is tettük!

Mi mennyit ér Európában?

A kenyér ilyen egyszerű példa: Németországban az ottani „családi pótlékból” háromszor annyit vehetünk, mint itthon. Vagy vegyük a Big Macet – hányat vásárolhat egy átlagos lengyel dolgozó a nettó keresetéből?

Bizonyára senkit sem lepünk meg azzal, hogy ország és ország között óriási különbségek lehetnek, akár a béreket nézzük, akár a családi pótlékot. Ugyanez áll a tanári fizetésekre. Közismert, hogy a magyar tanárok európai viszonylatban mennyire rosszul keresnek, de mi helyzet pl. Olaszországban? Hány hamburgerre telik egy ottani pedagógus béréből?

A ‘Mi mennyit ér Európában?‘ kalkulátor megmutatja: válaszd ki, miből vennél (nettó átlagkereset, 2 gyerek után járó családi pótlék, tanári fizetés) micsodát (hamburger, kenyér, 10 db tojás), a térképen megjelennek az országonkénti adatok.

Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...