Maradékmentő recept: Ribollita, a laktató toszkán zöldségleves

A toszkán gasztronómia világhírű, pedig valamikor igazi szegénykonyha volt rengeteg káposztával, babbal, kukoricakásával és a híres sómentes toszkán kenyérrel. Ez a zöldségleves az egyik leghíresebb darabja a régió konyhájának, de falvanként, sőt, családonként változik hogy mi minden kerül bele.

A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása, filléres, laktató zöldségleves: a ribollita.

A bab, a káposzta és a zeller állandó elemek benne, akárcsak a száraz kenyér, amelyet régen sűrítésre használtak. Ha idegenkedünk az áztatott kenyértől, akkor mellé is kínálhatjuk pirítósként. Az eredeti változatokban sokszor kerül parmezánhéj a levesbe, ha akad otthon, akkor a paradicsommal együtt tegyük a fazékba.

Igazi melegítő, tápláló, téli zöldségleves olcsó, szezonális, akár maradék alapanyagokból, ami melegítve talán még jobb, mint frissen!

A ribollita receptje

Melegítő, tápláló, téli zöldségleves
Ribollita, toszkán zöldségleves
Recept nyomtatása
Fogás leves
Konyha toszkán
Kulcsszavak húsleves, maradékmentő, szezonális, zöldségleves
Adag(ok) 4

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 darab sárgarépa (nagyobb)
  • 0,5 darab zellergumó (kb. 250 gramm)
  • 1 darab krumpli (nagyobb)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 levél húsos sötét kelkáposzta
  • 1 konzerv egész paradicsom
  • 1 konzerv fehérbab
  • 5-6 ek olívaolaj
  • 1 ek chilipehely
  • 200 gramm nem túl friss kenyér
  • Bors

Elkészítés

  • Kezdjük a zöldségekkel a zöldséglevest: vágjuk finomra a vörös- és lilahagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, kockázzuk egyenlő nagyságúra a répát, a zellert és a krumplit.
  • Csíkozzuk fel a káposztalevelet. Ha nagyon vastag a benne lévő ér, vágjuk ki.
  • Egy nagyobb fazékban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymákat, a fokhagymát, a répát és a zellert.
  • Főzzük 10 percig míg édeskésre sülnek a zöldségek, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a chilit és öntsük fel 1,5 liter vízzel.
  • Főzzük 20 percig, míg a zöldségek félpuhák lesznek, majd adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, és főzzük még 10 percig. Az utolsó percekben adjuk hozzá a babot és forraljuk össze.
  • A kenyeret szeleteljük fel és pirítsuk meg.
  • Tegyük a tányér aljára, és merjük rá a forró levest.
  • Jó étvágyat!

Megjegyzések

A levét egy kevés turmixolt babbal is sűríthetjük, így már tényleg nagyon kiadós lesz!
A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása, filléres, melegítő, laktató zöldségleves: a ribollita.
Szép, finom és olcsó, ez a ribollita. Készítsd el Te is!

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is:

Kérdésed van?

Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, segítünk!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Átregisztráltál az Ügyfélkapu+-ra, mégsem tudsz belépni? Ezt kell tenned

Van egy fontos lépés az Ügyfélkapu+ regisztráció során, amit könnyű figyelmen kívül hagyni. Mutatjuk, mi a megoldás.

Így csökkenthető felére a demencia kialakulásának kockázata a legújabb kutatások szerint

Az időskorral együtt járó betegségek közül a demencia az egyik legjelentősebb kihívás, amelyre a tudomány folyamatosan keresi a megoldásokat.

2025-ben második nyugdíjemelés jöhet: szakértő árulta el, mit várhatnak az idősek ettől az évtől

A kormány 3,2 százalékra becsülte az inflációt ere az évre, ennek megfelelően az...

SNI-s a gyerek? Ezekre az ingyenes szolgáltatásokra vagytok jogosultak: utazási támogatástól a fejlesztésig

Az SNI, azaz a sajátos nevelési igény azt jelenti, hogy egy gyermeknek különleges...

A nagy nyugdíjas átverés és a tepsis túrógombóc – Zoli bácsi blogja

Hogy a szánk íze édesebb legyen, egy tepsiben sült túrógombóc receptjét küldöm szeretettel.

A díjmentes bankfióki készpénzfelvétel lehetősége 3 hét múlva lejár az OTP-nél – mutatjuk, kiket érint a változás

A bank honlapja szerint a díjmentesség visszavonásig, de legkésőbb 2025. február 28-ig érvényes.