A toszkán gasztronómia világhírű, pedig valamikor igazi szegénykonyha volt rengeteg káposztával, babbal, kukoricakásával és a híres sómentes toszkán kenyérrel. Ez a zöldségleves az egyik leghíresebb darabja a régió konyhájának, de falvanként, sőt, családonként változik hogy mi minden kerül bele.

A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása, filléres, laktató zöldségleves: a ribollita.

A bab, a káposzta és a zeller állandó elemek benne, akárcsak a száraz kenyér, amelyet régen sűrítésre használtak. Ha idegenkedünk az áztatott kenyértől, akkor mellé is kínálhatjuk pirítósként. Az eredeti változatokban sokszor kerül parmezánhéj a levesbe, ha akad otthon, akkor a paradicsommal együtt tegyük a fazékba.

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 fél zellergumó (kb. 25 dkg)
  • 1 nagyobb krumpli
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 húsos, sötét kelkáposztalevél
  • 1 konzerv egész paradicsom
  • 1 konzerv fehérbab 
  • 5-6 ek olívaolaj
  • Só, bors
  • 1 tk chili pehely
  • 20 dkg nem túl friss kenyér.

A ribollita elkészítése:

  1. Kezdjük a zöldségekkel a zöldséglevest: vágjuk finomra a vörös- és lilahagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, kockázzuk egyenlő nagyságúra a répát, a zellert és a krumplit.
  2. Csíkozzuk fel a káposztalevelet. Ha nagyon vastag a benne lévő ér, vágjuk ki.
  3. Egy nagyobb fazékban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymákat, a fokhagymát, a répát és a zellert. 
  4. Főzzük 10 percig míg édeskésre sülnek a zöldségek, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a chilit és öntsük fel 1,5 liter vízzel.
  5. Főzzük 20  percig, míg a zöldségek félpuhák lesznek, majd adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, és főzzük még10 percig. Az utolsó percekben adjuk hozzá a babot és forraljuk össze.
  6. A kenyeret szeleteljük fel és pirítsuk meg.
  7. Tegyük a tányér aljára, és merjük rá a forró levest.
  8. Jó étvágyat!

Igazi melegítő, tápláló, téli zöldségleves olcsó, szezonális, akár maradék alapanyagokból, ami melegítve talán még jobb, mint frissen!

Tipp: a levét egy kevés turmixolt babbal is sűríthetjük, így már tényleg nagyon kiadós lesz!

A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása, filléres, melegítő, laktató zöldségleves: a ribollita.
Szép, finom és olcsó, ez a ribollita. Készítsd el Te is!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....