Az alábbi ötletek akkor is segítenek, ha nincs időd már hajnalban felrakni a húslevest, vagy lepörkölni a gulyásnak való lábszárat. A krémlevesek egy jól megválasztott betéttel nagyon különlegesek lehetnek, és rendkívül gyorsan elkészülnek.
Miből?
Kezdjük a csúcson. A képen a krémlevesek legnagyobb királya, a vichyssoise (visiszoá) látható, amely komplikált neve ellenére egyszerű és olcsó, és tényleg a legjobb. Két szerény alapanyag, és a vége a legjobb krémleves, tehát nem kell túlgondolni, az alábbi leírás pedig minden egyéb zöldségre ráhúzható, csak a póréát cseréljétek vöröshagymára, de maradhat a póré is. Így készül 4 főre.:
- 4 db nagy póréhagyma fehér része felszeletelve (kb. 50 dkg)
- 20 dkg szétfővő burgonya meghámozva, feldarabolva
- 2 dl száraz fehérbor, legyen minőség, mert ez a fűszer
- 1/2 l alaplé
- 1/2 l tejszín
- 10 dkg vaj
- só
- frissen őrölt fehér bors
A hagymát a vajon alacsony lángon lassan karamellizálom. Legyen egyenletesen aranybarna és puha. A burgonyát is hozzáadom, együtt összepirítom, felöntöm a borral és az alaplével és puhára főzöm.
Felöntöm a tejszínnel, az egészet egy botmixerrel pürésítem, sóval, fehér borssal fűszerezem. Ha túl sűrű, alaplével higítom.
Hidegen és melegen is jó.
További akapanyagok, amelyek rendkívül jó krémlevest adnak. Általában a nem savas, testes zöldségek és a gomba ezek.:
- édesburgonya
- sütőtök
- csicsóka
- paszternák
- fodros kel/fekete kel
- kápia paprika
- brokkoli
- karfiol
- spárga
- gomba
- zeller
- fokhagyma
Mivel?
Szerencsés, ha ropog az a betét, sőt, a legjobb egy extra olaj és egy extra ropogás együtt. A tetejére pedig mehet durvára tört fekete, vagy fehér, akár színes bors is és sóvirág, vagy durvára tört nagyszemű só is, de akkor óvatosan a leves megsózásával!
A képen sütőtök és fokhagyma krémleves pattogatott kukoricával, pirított fokhagymával, mazsolával:
- durvára tört olajos magok: mandula, dió, napraforgó, mogyoró, tökmag, ami akad
- pattogatott kukorica, főleg karamellizálva!
- zsírban sült kenyér
- extra hidegen sajtolt olajok: tökmag, paprikamag, dió, olíva, ami akad, de ha finom kolbászzsírod van, hát próbáld oda
- durvára tört szezámszelet (igen, az a bolti kis karamellizált)
- grillázs
- füstölt hal
- zöldségchips
- burgonyachips
- különleges, ízesített balzsamecetek
- pirított gomba
- rántott burgonyakarika
- aszalt gyümölcsök
- ropogósra pirított fokhagyma, vöröshagyma
- ropogósra sütött szalonna, kolbászkarika, hurkakarika, bár ezek túl nehezek az eleve tejszínes leveshez, de lelketek rajta, a képen sütőtök ropogós baconnel: