A magyarországi települések 71 százalékán nem folyamatos a gyógyszerellátás, ennek egyik oka, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta rengeteg korlátozással nehezítette meg a patikák életét. Ez meg is látszik – sokan bezártak.

A gyógyszertárak száma – írta friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató – a KSH adatai szerint 2010 és 2020 között 6,5 százalékkal (3218-ról 3008-ra), ezen belül a fiókpatikák száma 5 százalékkal (677-ről, 644-re), míg a hét minden napján nyitva tartó gyógyszertárak száma 7 százalékkal (2541-ről 2364-re) csökkent. A települések 51 százalékán (1617 település) nem volt patika 2020-ban, miközben minden ötödik, összesen 619 településen csak alkalmanként nyitva tartó fiókpatika működött.

Ön mikor volt utoljára vérvizsgálaton?

A számok szerint a települések bő kétharmadán nem folyamatos a gyógyszerellátás. Tíz év alatt 119 településen szűnt meg a patika, továbbá 37 olyan település van, ahol 2010-ben még rendes gyógyszertár, de 2020-ra már csak fiókpatika volt. További 101 magyarországi településen pedig csökkent a patikák száma. Ez azt eredményezi – hangsúlyozták a kutatók –, hogy sokaknak egyre nagyobb utat kell megtenni a gyógyszerekért, illetve csupán időközönként tudnak hozzájuk jutni (például a háziorvosi kézipatikából, már ha van háziorvos a településen).

Nem mellékesek a mostani változások sem

A GKI 2020-ig tekintette át a helyzetet, pedig további, igen jelentős változást is kiharcolt az MGYK. Annyira csekély a profit egy-egy gyógyszeren – panaszolták abban az évben –, hogy van olyan készítmény, aminek banki tranzakciós költsége magasabb, mint az utána járó árrés (ne felejtsük el, olyan ágazatról van szó, amely az újraszabályozás előtt megnövelt árrés és állami támogatás nélkül is pompásan működött). Tavaly decemberben azután újabb törvénymódosítással a netes rendelési lehetőségnek csapott oda a kormány. Tulajdonképpen azonnali hatállyal.

Őrizd meg az egészségedet pár egyszerű szokással!

A változtatás lényege, hogy 2022. január elsejétől nem lehet vény nélkül kapható gyógyszert venni Magyarországon az interneten. Pontosabban (ami, lássuk be ugyanezt eredményezi) az új törvény szerint az online rendelés kiszállítását csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek végezhetik – minden külön díjazás nélkül. Meglehetősen leleplező, hogy  jogszabály nem foglalkozik a gyógyszertáron kívül (például benzinkutakon) forgalmazható vény nélküli gyógyszerekkel, sőt azzal sem, hogy tavasz óta már a – gyógyszertárral nem rendelkező – kistelepülések kisboltjaiban is lehet ezeket árusítani. Pedig ezeken a helyeken sem biztosított, hogy patikus adja át a gyógyszert, tanáccsal ellátva a beteget. Ezek a lehetőségek mégis megmaradhattak, míg a csomagküldés nem.

Milyen szűrővizsgálatokra érdemes elmenni?

A gyakorlatban gyorsan tapasztalható lett, hogy az egészet az árverseny sínylette meg (alighanem ez is lehetett a cél). Korábban volt rá példa, hogy 50 százalékos különbség volt egy termék árában – persze az online is árusító patika javára. Így, hogy a patikáknak már nincs értelme versenyezniük interneten, a különbségek szemmel láthatóan csökkentek, hiszen patikába általában a legközelebbibe vagy az útba esőbe szoktak járni az emberek. Az már tíz nap elteltével is látszott, hogy sok esetben akár 20 százalékkal is emeltek az áron azok a patikai webáruházak, amelyek korábban a legolcsóbbak voltak.

Forrás: AzÉnPénzem.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...