Egyszerűbb, mint gondolnád!

Összegyűjtöttük, milyen egészségügyi kiadásokra költenek a magyarok a legtöbbet, és hogy hogyan lehet ezeket ésszel megelőzni. Persze úgy, hogy élvezni is tudjuk az életet!

Ahogy idősödünk, egyre többet költünk az egészségünkre. Nade biztosan az a jó, hogy negyven után a pénzünk nagy része fogászatra, étrendkiegésztőkre és magánorvosokra megy el? Hogy lehetne ez másképp?

Egyszerű rutin 1: Napi 2 fogmosás

A magyarok a legtöbben fogászati kezelésekre költenek, az állami fogászatok helyét szinte teljesen átvették a magánrendelések. Egy-két sorozat gyökérkezelés már bedöntheti a havi büdzsét, egy fogpótlás pedig egy használtautó árával vetekszik. Azzal, hogy soha nem hagyjuk ki a reggel és esti fogápolást, évtizedeket nyerhetünk a fogainknak. Ezt vegyük a legkomolyabban, ha nem akarunk egy csúnya fogfájás mellett egy rémesen nagy fogászati számlára ébredni.

Egyszerű rutin 2: Kis átmozgatások napközben

A legtöbb drága kezelést igénylő betegség a mozgáshiányos életmód miatt alakul ki. Ezek teljesen elkerülhetőek, ha odafigyelünk arra, hogy napközben sose maradjunk ugyanabban a testhelyzetben másfél óránál többet. Ha ülőmunkát végzünk, 1-2 óránként álljunk fel 15 percre. Tegyünk pár lépést, karkörzéssel, törzsfordításokkal mozgassuk át a felsőtestünket is. Ha egész nap állunk, ügyeljünk arra, hogy óránként 5 percre üljünk le, és mindenképp sétáljunk 30 percet.

Egyszerű rutin 3: Napi 40 deka zöldség és gyümölcs

A leggyakoribb halálos betegségek a szív- és érrendszeri betegségek és a rák. Ezek elsődleges életvezetési oka a rosthiányos, zsíros étkezés. Nem kell azonban szuperfitt nyersvegán divatdiétákra váltani, hogy jelentősen csökkentsük a kockázatot. Elég, ha napi szinten megeszünk 300-400 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt. Az igazán zsíros ételeket, a rántott húst vagy sajtot kerüljük, ezek legfeljebb heti egy-két étkezésnél kerüljenek az asztalra. 

Nem kell semmiről sem végleg lemondani: a kulcs nem a lemondásban, hanem a rendszerességben van.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...