Életet menthet, és fedezi a tébé: a szűrővizsgálatok egy része államilag, TB-re jár – ezeket mindenképpen használjuk ki! Mutatjuk, milyen szűrővizsgálatokra lehet és érdemes elmenni!

Szűrővizsgálatokkal az egészségünkért!

Mi, magyarok, sajnos hajlamosak vagyunk kerülni az orvost és amíg nem fáj valamink elviselhetetlenül. Valahová az agyunk hátsó részébe száműzzük a lehetséges egészségügyi gondoknak még csak a gondolatát is. A környezeti hatások és a természetes öregedési folyamatok eredményeképpen azonban előbb-utóbb mindenképp valamiféle orvosi ellátása fogunk szorulni. Ha ezt tudjuk, akkor már el is kezdhetjük a lehetséges betegségek kezdetének akár évtizedekkel történő elodázását – szűréssel.

Mérjünk vérnyomást!

A halálokok között a szív- és érrendszeri betegségek állnak első helyen, az összes halálozás mintegy felét okozzák. A legegyszerűbb szűrés, amit már kifejezetten olcsó készülékkel magunk is elvégezhetünk, az a vérnyomásmérés, és a pulzus otthoni vizsgálata kis házi vérnyomásmérővel. Fontos, hogy ez esetben egy mérés nem mérés, ilyenkor legalább 3 napon keresztül mérjük meg az ébredés utáni, kávé előtti értékeket, és jegyezzük fel. Ha ezek 130/90 fölött és 80-as pulzus fölött vannak, forduljunk a háziorvoshoz és kérjünk kivizsgálást.

Támogatott szűrések

A halálozás több, mint negyedéért a daganatos betegségek (rák) felelősek. Államilag szervezetten, behívóval azonban csak 3 rákszűrés érhető el: a 45-65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálata, a 25 és 65 év közötti nők háromévenkénti méhnyak-rák szűrése citológiai vizsgálattal, és az 50-70 év közötti férfiak és nők esetében a vastagbélrák vizsgálata székletbeli rejtett vér laboratóriumi kimutatása útján. 

Fontos tudni, hogy minden mást csak kezdeményezhetünk háziorvosunk útján! Amennyiben Ön 40 év feletti dohányzó ember, jogosult lehet egyéb, államilag támogatott szűrésekre is: prosztatarák, tüdőrák és szájüregi szűrésre. 

Az, hogy milyen egyéb szűréseket tud esetleg ingyen igénybe venni, az a jelenlegi szabályozás mellett, a háziorvosának szakmai véleményén és bizony a jóindulatán is múlik. Kérdezzen háziorvosától nyíltan és bátran!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...