És mire tudom használni? Az, hogy vérvizsgálat nagyon sok mindent jelenthet. Mutatjuk, mi az alap és mennyire széles a kínálat!

Széles a paletta

Vérvizsgálat alatt ezt érti az átlagember

Csapjunk a közepébe: vérvizsgálat alatt a köznapi szóhasználatban a teljes vagy rutin vérképet értjük. Ez a vizsgálat a vérünk összetételét nézi. Azt tudjuk meg belőle, hogy milyen arányban vannak meg benne azok az elemek, amiknek eleve benne kell lenniük a vérünkben a normális működéshez.

Az alap vérképből a következőket tudhatjuk meg: 

  • van-e gyulladásunk vagy fertőzésünk – és ha van, az milyen természetű
  • van-e csontvelői eredetű daganatos betegségünk (rákunk)
  • beteg-e a májunk, és ha igen, milyen fajta (alkoholos zsírmáj, nem alkoholos májfunkció-vesztés)
  • szenvedünk-e vérszegénységben – és ha igen, akkor annak mi lehet az oka
  • felmerül-e a cukorbetegség nálunk
  • veszélyben van-e a szívünk vagy érrendszerünk (a magas rossz koleszterin miatt)

Ezek mindig kiderülnek, de egyes esetekben gyógyszer mellékhatásokra, túlzott fizikai terhelésre vagy bizonyos tüdőbetegségekre is lehet következtetni. Ha ez kiegészül rutin vizeletvizsgálattal, akkor a vese állapota is jól felmérhető.

Ami nem derül ki belőle

Alapvetően igaz, hogy egy ember általános fizikai állapotára nagyon jól lehet következtetni a vérképéből. Amire viszont az esetek többségében nem alkalmas, az a diagnózis felállítása. Vagyis kiderül, egészségesek vagyunk-e, de az nem, hogy mi a bajunk, ha van. Például: ha egyszer-kétszer magas a vércukor, az még nem nevezhető cukorbetegségnek, azt egyéb, erre irányuló vizsgálattal be kell bizonyítani.

Fontos tudni, hogy a vérből már technikailag hihetetlen sok dolgot ki lehet mutatni: a ráktípusok jelentős részétől kezdve a születendő gyermekünk neméig, vagy azt, hogy pontosan milyen anyagokat fogyasztottunk az elmúlt napokban. Ezek azonban nem tartoznak bele a rutin vérképbe, a külön vizsgálatokat mindig külön, egyenként kell elrendelnie az orvosnak. Mivel ezek a plusz vizsgálatok elég költségesek, az orvos csak indokolt esetben kéri őket, viszont a magánegészségügyben mindegyik elérhető, de ezért sajnos fizetnünk kell.

Mennyibe kerül, ha magánklinikára megyünk?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...