A természetes tejsavbaktériumok – amelyek a fermentált ételekben találhatók – csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok, vírusok vagy gombák elszaporodását. Ez azért is nagyszerű, mert az immunrendszer nagy része a belekben található és a megfelelő ételekkel könnyen jó állapotban tartható. Mutatjuk, melyek a legkönnyebben elérhető fermentált ételek, amelyek nagy részét magunk is elkészíthetjük olcsó alapanyagokból.
Legolcsóbb fermentált ételek listája
Lágysajtok
A kecske- és juhtej alapú lágysajtok tele vannak probiotikummal. Emellett kalória- és zsírtartalmuk alacsony, fehérjében viszont gazdagok, ennél jobbat nem is kívánhatunk az egészségünk érdekében.
Joghurt
A natúr joghurt olcsó és egészséges, emellett tele van fehérjével és könnyebben emészthető, mint a sajtok. Pofonegyszerűen készíthetünk mi magunk is joghurtot, így talán jobban kedvet kapunk, hogy a mindennapi menü részévé tegyük ezt a jótékony hatású élelmiszert.
Hogyan készítsünk joghurtot házilag?
Kefir
A fermentált ételek listája élén foglal helyet a kefir. Háromszor több probiotikumot tartalmaz, mint a joghurt. A tejsavbaktériumok mellett élesztő és ecetsav-baktériumok is találhatók benne, ami azért fontos, mert ezek különösen jó hatással vannak a vastagbél flórájára. Kiiktatják a kórokozókat és hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához.
Savanyúság
A savanyúság rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk beleink egészségéért, ráadásul a zöldségek rengeteg rostot tartalmaznak.
Fermentált zöldséget otthon is készíthetünk, sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre gondolnánk. Plusz töredékébe kerül, mint a bolti verziók. Víz, só és tetszőleges zöldségek – más nem is kell bele.
Kovászos kenyér
A kovászos kenyér könnyebben emészthetőbb, mint az élesztővel készült kenyerek. Ha egyszer készítünk egy adag kovászt, akár életünk végéig a saját, tartósítószermentes kenyerünket ehetjük.
Almaecet
Az almaecet rengeteg jótékony tulajdonsággal bír még amellett, hogy segíti a bélrendszer működését. Naponta 1-2 teáskanálnyi (10-15 ml) almaecet fogyasztása ajánlott ivóvízhez keverve vagy az étkezések mellé, salátaöntetként.
Túró
A túró sokkal koncentráltabban tartalmazza a tejben megtalálható tápanyagokat és fehérjéket, így rendkívül egészséges a rendszeres fogyasztása. Akár sósan, akár édesen esszük, jól jár vele a szervezetünk a rengeteg tápanyag és a bélflórára gyakorolt hatása miatt.
Dinnyehéj
A fermentált dinnyehéj egy nagyon tápláló étel, amely segít az emésztésben és növeli a probiotikumok bevitelét. A dinnyehéjat igazán kár kidobni, mert többféle ízletes csemege készíthető belőle, többek között fermentált savanyúság is.
Csalán
A fermentált csalán segíti az emésztést, tele van antioxidánssal és növeli a probiotikumok bevitelét. Nagyon finom ételek készíthetők csalánból, érdemes átnézni korábbi receptjeinket.
Fermentált cékla
A céklából isteni savanyúság készíthető, ami sokkal könnyebben emészthető, mint a nyers változata. Különleges ízvilága miatt szívesebben fogyasztjuk és szendvicsekhez, főételekhez is illik, miközben jótékony hatással van az emésztésünkre és a bélbaktériumokra.