A kovászt egyszer kell igazán jól megtanulni elkészíteni, pontosabban nevelni, és aztán akár 100 évig is használhatjuk, mint ebben a híres pékségben. A lényeg, hogy egyszer kapjuk el, hogy milyen a jó kovász, azután eltehetjük a későbbi sütésekhez is, hiszen hűtőben eláll. Továbbadhatjuk barátoknak is, vagy megoszthatjuk egymással kenyérsütő közösségekben. Legvégső esetben pedig egyszerűen lehet venni készen kovászt – de azért érdemes megpróbálni, nem olyan nehéz, inkább hosszadalmas és sok odafigyelést igényel. Hogyan kell kovászt készíteni? Mutatjuk lépésről lépésre.

A KSH adatai alapján a tavalyi évben átlagosan 929 forintba került egy sima, egykilós fehér kenyér. A félbarna kenyér ennél 100 forinttal olcsóbb, egy sima zsemle pedig 68 forintba kerül. És akkor még nem is beszéltünk a teljes kiőrlésű pékárukról, vagy a magos, esetleg ízesített változatokról.

A kovásszal vagy vadkovásszal készült kenyerek és péksütemények kilós ára bőven 1000 forint felett vannak, míg az otthon készített kenyerek ennek töredékéből kijönnek. Akkor miért ne próbálhatnánk meg házilag megsütni?  

Hogyan kell kovászt készíteni?

  1. Először is fogjunk egy tiszta, steril befőttes üveget. Ha nem vagyunk benne biztosak, inkább forraljuk át az üveget és abban készítsük a kovászt.
  2. Második lépésként keverjünk el egy tiszta befőttes üvegben 50 gramm lisztet 50 gramm vízzel. Ezután takarjuk le az üveget, egy konyharuha is tökéletesen megfelel erre a célra. 
  3. 12 óra elteltével ismét 50 gramm lisztet és 50 gramm vizet keverünk ki egy tiszta befőttes üvegben. Itt már hozzáadunk a friss kovászhoz a régi kovászból 50 grammot, a többit pedig kidobjuk. Az “új” kovászt letakarjuk és megint 12 óra pihenés következik. 
  4. Ezt kb. 7-8 napon keresztül ismételjük folyamatosan, minden nap kétszer.
  5. Figyeljünk arra, hogy akkor jó a kovász, ha duplájára nőtt és tele van buborékokkal. 

Hogyan kell kovászt készíteni? Hibák, amikre feltétlenül figyeljünk

Elvileg egyszerű a folyamat, de annyi minden hatással van a kovász érési folyamatára, hogy jobb, ha felkészülünk a problémákra, amikkel szembetalálhatjuk magunkat.

  • 12 óránként érdemes etetni a kovászt, se az “éheztetés”, se a “túletetés” nem tesz neki jót.
  • Ha ecetes szaga van a kovásznak, az azt jelenti, hogy éhes és meg kell etetni. Mihamarabb adjunk hozzá friss lisztet és vizet.
  • A kovász számára a 24-26 fok az ideális, ennél hidegebb vagy például huzatos helyiségben összeesik.
  • Ha szétfolyik a kovász és túl híg, akkor több liszt kell hozzá. Adjunk hozzá másfél, kétszeres mennyiségű lisztet.

Kovászos kenyér recept

Hozzávalók: 

  • 150 g kovász
  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 320 ml langyos víz

Első lépésként 1 evőkanál kovászt gyúrjunk össze 75 gramm liszttel és 75 gramm vízzel, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten letakarva 12 órán keresztül. Sütés előtt 500 g lisztet és 320 ml vizet keverjünk össze és hagyjuk állni 2 órán keresztül. Ezután adjuk hozzá a kovászt és dagasszuk 4 percig. Adjuk hozzá a sót és dagasszuk még 2 percig. A tésztát pihentessük 3 órát, miközben 30 percenként áthajtogatjuk. Végre megformázhatjuk a kenyeret, de a formázás után még 1-2 óra kelesztést igényel. A kelesztés után vagdossuk be a tetejét és előmelegített sütőben 250 fokon süssük 25 percig. Vegyük lejjebb a hőfokot 230 fokra és süssük további 20 percig. 

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Ma még lecsaphatsz a legjobb akciókra- mutatjuk!

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

Hó végére kiváló: szalámivégből reggeli, ebéd és vacsora

Tökéletes olcsó reggeli, ebéd, vagy vacsora lehet a boltokban kapható leértékelt szalámivégből. Ezeket töredék áron beszerezhetjük, mint a sima vagy szeletelt szalámit. https://www.tiktok.com/@hovegeponthu/video/7385429904713714976?lang=en Ahogyan arról korábban...

Mit tehetsz, ha nem kapsz fizetést? Így érheted el, hogy kifizessenek

A munkáltató egyik legfontosabb kötelessége, hogy a munkabért kifizesse a dolgozói számára. Mégis adódhat olyan - például gazdasági- helyzet, hogy a munkáltató hiányosan vagy...