Miután a legtöbben úgy nőttünk fel, hogy a dinnyehéjat tilos volt megenni, mert hasmenést okoz, most felejtsünk el mindent, amit eddig tudtunk (vagy tudni véltünk). Kiderült ugyanis, hogy ugyanúgy tele van vitaminnal, mint a görögdinnye piros húsa, ráadásul fogyasztható édesen és sósan egyaránt, úgyhogy vétek lenne kidobni. Mégis mire jó a dinnyehéj? 3 izgalmas felhasználási módot mutatunk.

Ezért ne dobd ki

Mit tud a dinnyehéj, ami miatt mostantól senki nem dobja ki a kukába? Tele van C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és rostokkal. Emellett kitűnő B1-, B3- és B6-vitamin forrás és állítólag kifejezetten vágyserkentő étel.

Ilyen hatással van a szervezetünkre:

  • segít magas vérnyomás esetén
  • gyorsítja a test méregtelenítő funkcióit
  • fokozza a nemi vágyat
  • támogatja az izomregenerációt
  • rosttartalma optimalizálja a bélműködést
  • fokozza az anyagcsere működését
  • szebbé teszi a bőrt
  • vízhajtó, ezért vesetisztító és a húgyutaknak is jót tesz
  • magas az antioxidáns tartalma

Mire jó a dinnyehéj? 3 formabontó recept

A dinnyehéj kiváló alap turmixokhoz

A dinnyehéjból turmix és gyümölcs vagy zöldség alapú smoothie is készíthető. Hámozzuk le róla a zöld részt, a dinnye fehér részét kockázzuk fel és mehet a turmixba. Adhatunk hozzá plusz gyümölcsöket (banán, kiwi), zöldségeket (spenót, fodroskel) vagy csak citromlevet és jeget. Egészséges, rostokban gazdag nyári hűsítőt kapunk.

Dinnyehéjból lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg dinnyehéj a zöld résztől megtisztítva, kockázva
  • 2 dl fehérborecet 
  • 1 kg cukor
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 rúd vanília
  • 1/2 csomag zselatin
  1. A dinnyét tegyük fel főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Addig főzzük, amíg a dinnye megpuhul, ez kb. két óra.
  2. A főtt dinnyét szűrjük le, mossuk át hideg vízben és nyomkodjuk ki.
  3. A cukrot sziruppá főzzük 5 dl vízzel, beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órán keresztül főzzük még lassú tűzön. Időnként kevergessük és figyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
  4. A végén adjuk hozzá a zselatint, majd 5 percig forraljuk még.

Dinnyehéj kimchi

Mire jó a dinnyehéj, ha nem édességként szeretnénk elkészíteni? Például kitűnő fűszeres savanyúság, azaz kimchi készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye héj 
  • 150 gramm piros görögdinnye hús
  • 1 nagy sárgarépa
  • 3 db újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab gyömbér
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 ek chilipehely 
  1. A dinnyét vágjuk fel, a piros húsát tegyük félre, a héjáról pedig pucoljuk le a zöld részt, majd kockázzuk fel a fehér részt, ami maradt.
  2. A felkockázott dinnyehéjat keverjük össze sóval és tegyük félre kicsit állni.
  3. A répát reszeljük le, az újhagymát karikázzuk fel, a gyömbért és a fokhagymát pedig aprítsuk fel.
  4. A görögdinnye piros húsát botmixerrel pürésítsük, majd az aprított dinnyehéj kivételével mindent adjunk hozzá és keverjük el alaposan.
  5. A legvégén kerüljön bele a dinnyehéj, érdemes kézzel jól összedolgozni a keveréket, majd töltsük tiszta üvegbe és hűtőben tároljuk. Várjunk néhány napot, addigra tökéletesen összeérnek az ízek.
Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

4 olcsó okostelefon, amivel nem lőhetsz mellé

Van élet a több százezer forintos okostelefonokon túl is. Megnéztük, melyik a legjobb olcsó okostelefon 2024-ben, összegyűjtöttünk ismét 4 olcsó okostelefont. Hétfőn bemutatta az Apple...

Örülhetsz, ha szőlővel álmodsz – mennyire ismered a szüreti babonákat?

A szüreti időszak rengeteg izgalmat és hagyományt tartogat, amihez nem kevés babona és hiedelem is kötődik. Vajon mennyit tudsz ezekről a furcsa szokásokról és...

Kétszer többe kerül a magánbölcsi, mint a jogi egyetem

A magyar családok számára a gyermekek bölcsődei elhelyezése sokszor kihívást jelent, sok esetben ugyanis nem megoldható az állami bölcsődékben való elhelyezés helyhiány miatt. Ekkor...