Miután a legtöbben úgy nőttünk fel, hogy a dinnyehéjat tilos volt megenni, mert hasmenést okoz, most felejtsünk el mindent, amit eddig tudtunk (vagy tudni véltünk). Kiderült ugyanis, hogy ugyanúgy tele van vitaminnal, mint a görögdinnye piros húsa, ráadásul fogyasztható édesen és sósan egyaránt, úgyhogy vétek lenne kidobni. Mégis mire jó a dinnyehéj? 3 izgalmas felhasználási módot mutatunk.
Ezért ne dobd ki
Mit tud a dinnyehéj, ami miatt mostantól senki nem dobja ki a kukába? Tele van C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és rostokkal. Emellett kitűnő B1-, B3- és B6-vitamin forrás és állítólag kifejezetten vágyserkentő étel.
Ilyen hatással van a szervezetünkre:
- segít magas vérnyomás esetén
- gyorsítja a test méregtelenítő funkcióit
- fokozza a nemi vágyat
- támogatja az izomregenerációt
- rosttartalma optimalizálja a bélműködést
- fokozza az anyagcsere működését
- szebbé teszi a bőrt
- vízhajtó, ezért vesetisztító és a húgyutaknak is jót tesz
- magas az antioxidáns tartalma
Mire jó a dinnyehéj? 3 formabontó recept
A dinnyehéj kiváló alap turmixokhoz
A dinnyehéjból turmix és gyümölcs vagy zöldség alapú smoothie is készíthető. Hámozzuk le róla a zöld részt, a dinnye fehér részét kockázzuk fel és mehet a turmixba. Adhatunk hozzá plusz gyümölcsöket (banán, kiwi), zöldségeket (spenót, fodroskel) vagy csak citromlevet és jeget. Egészséges, rostokban gazdag nyári hűsítőt kapunk.
Dinnyehéjból lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg dinnyehéj a zöld résztől megtisztítva, kockázva
- 2 dl fehérborecet
- 1 kg cukor
- 1 db citrom leve és héja
- 1 rúd vanília
- 1/2 csomag zselatin
- A dinnyét tegyük fel főni egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os fehérborecetet öntünk. Addig főzzük, amíg a dinnye megpuhul, ez kb. két óra.
- A főtt dinnyét szűrjük le, mossuk át hideg vízben és nyomkodjuk ki.
- A cukrot sziruppá főzzük 5 dl vízzel, beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órán keresztül főzzük még lassú tűzön. Időnként kevergessük és figyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
- A végén adjuk hozzá a zselatint, majd 5 percig forraljuk még.
Dinnyehéj kimchi
Mire jó a dinnyehéj, ha nem édességként szeretnénk elkészíteni? Például kitűnő fűszeres savanyúság, azaz kimchi készíthető belőle.
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye héj
- 150 gramm piros görögdinnye hús
- 1 nagy sárgarépa
- 3 db újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab gyömbér
- 1 ek só
- 1 ek cukor
- 1 ek chilipehely
- A dinnyét vágjuk fel, a piros húsát tegyük félre, a héjáról pedig pucoljuk le a zöld részt, majd kockázzuk fel a fehér részt, ami maradt.
- A felkockázott dinnyehéjat keverjük össze sóval és tegyük félre kicsit állni.
- A répát reszeljük le, az újhagymát karikázzuk fel, a gyömbért és a fokhagymát pedig aprítsuk fel.
- A görögdinnye piros húsát botmixerrel pürésítsük, majd az aprított dinnyehéj kivételével mindent adjunk hozzá és keverjük el alaposan.
- A legvégén kerüljön bele a dinnyehéj, érdemes kézzel jól összedolgozni a keveréket, majd töltsük tiszta üvegbe és hűtőben tároljuk. Várjunk néhány napot, addigra tökéletesen összeérnek az ízek.