9 hónap alatt 39%-kal drágult a hétvégi nagybevásárlás, legalábbis a Lidlben. A kilós félbarna kenyér ára 100%-kal, míg a mélyalmos tojás darabja 119%-kal emelkedett.

A boltbajárók többsége vitatkozna vele, de a KSH szerint 12 hónap alatt 30%-kal növekedtek az élelmiszerek árai. Pénztárcánk tartalmát szemlélve jogosan érezhetjük úgy, hogy az adat távolról sem fedi a valóságot, hát hogy van ez? A Telex tavaly decemberben ejtette meg az első bevásárlását, rá 9 kilenc hónapra, most szeptemberben pedig a következőt. Ugyanazokat a termékeket vették meg mindkét alkalommal, hogy megnézzék, mennyivel növekedtek az árak. Spoiler: sokkal!

Mint írják, a Lidl Magyarország legnagyobb forgalmú élelmiszer-kiskereskedője, amely ráadásul olyan gyorsan bővül, hogy árai néhány éven belül irányadók lehetnek az egész magyar piacnak. Másrészt a G7 összesítése szerint most már hónapok óta a Lidl a legolcsóbb diszkontlánc, azaz áraik növekedése még mindig kisebb, mint a versenytársaik drágulása.

Ezeknek a termékeknek az ára ment fel a legdurvábban:

  • Lilahagyma: 161%-kal drágult. 2021 decemberében 229 forint volt kilója, 2022 szeptemberében már 599 forint.
  • Mélyalmos tojás: 119%. 9 hónappal ezelőtt darabja 48 forint volt, most 105. Nem kellett karácsonyig várni, ősszel átszakította a 100 forintos határt.
  • Kenyér: 100%. A Telex is kiemeli, hogy ez a kilós, félbarna kenyér vekni volt korábban a Lidlben kapható egyik legolcsóbb fajta, így a brutális drágulása pont a legszegényebb vásárlókat érintheti rosszul. 299 forintról kúszott fel az ára 599 forintra.
  • WC-papír: 79%. A három rétegű WC-papír tekercsenként 95 forint volt decemberben. Mára 170 forint.
  • Rizs: 76%. 1 kilónyi A minűségi rizs manapság 649 forintba kerül a Lidlben. Decemberben csak 369 forint.

Akiknek nem volt ennyi horror elég mára, azoknak ajánljuk a Telex teljes cikkét.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...