Egy piacgazdaságban az áruk és szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Inflációról akkor beszélünk, ha nem csak egyvalaminek az ára emelkedik meg, hanem sokféle árué és szolgáltatásé; ez azt jelenti, hogy ma kevesebbet vásárolhatunk 1 euróért, mint tegnap. Más szóval az infláció idővel csökkenti a fizetőeszköz értékét. De mi várhat még ránt? Erre keressük a választ:

Borúlátó prognózist tett közzé a Matolcsy György vezette MNB, hogy egy korszak véget ért. Folyamatosan emelni kell az alapkamaton a jegybank, ami az eddigiekhez képest jóval gyorsabban fog megjelenni például a lakáshitelekben. Ez azt jelenti, hogy tartósan magas szinten ragadhatnak a kamatok. Rossz hír ez azoknak, akik lakásvásárlást terveztek hitellel, az ő törlesztőik lényegesen magasabbak lesznek. akár 8 százalékig is emelkedhet év végéig az alapkamat.

A gazdaság alig növekszik majd, az élet viszont nagyon drága lesz. Az infláció elszabadult.  Februárban 8,3 százalékot jelentett a Központi Statisztikai Hivatal.(KSH) Ezt csak még tovább fogja pörgetni az ukrán-orosz háború – ami a rezsicsökkentés miatt költségvetési oldalról is komoly nyomást helyez a kormányra. Hogy a magyar gazdasággal alapvető szinten is gond van, azt jól mutatja a forint árfolyam elszállása. A kormány nem tesz semmit az élelmiszer árak megfékezésére, sőt inkább megszorításokat tervez. A multikra kivetett extra profit adót is az emberek fogják megfizetni. Eléggé sötét képet vizionálnak a különböző szakértők is.

A dolgozók 61 százaléka kapott ugyan idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció. A nyári hónapokra várják az elemzők az infláció tetőzését. https://hovege.hu/sporolj/inflacio/2022/05/11/a-kovetkezo-honapokban-is-folytatodni-fog-a-dragulas/   A kormány ugyan átmeneti segítségekkel könnyített, de az eddig is nehézségeknek kitett családok újabb reáljövedelem-szűkülése életviteli problémákat okozhat majd. Számolhatunk a háború által okozott ellátási nehézségek mellett a járvány egy esetleges újabb hullámával, nem szólva a gazdaságot is alapvetően befolyásoló társadalmi-politikai feszültségekről. A termékek és a szolgáltatások árának emelkedése az alacsonyabb jövedelműeket sújtja a leginkább (62%), de a közepes (48%) és a magasabb keresetűek (42%) is határozottan megérzik a drágulást.

A Pénzcentrum írta meg https://www.penzcentrum.hu/auto/20220601/ujabb-dragulas-a-magyar-kutakon-ennyi-lesz-egy-liter-benzin-normal-aron-1125499 a benzin ár brutális emelkedését. Ami nyilvánvalóan magával hozza az élelmiszerek, fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árának emelkedését.

Ennek a megélhetési válságnak nagyrészt a kormány elhibázott gazdaságpolitikája az oka. 12 év alatt megduplázták a költségvetési hiányt, közpénzekből csak a haverokat tömték. Hamarosan 350 forint lesz egy liter tej, liszt, az étolaj az 1400 forintot is elérheti. Az emberek megsegítésére a legjobb megoldás az élelmiszerek áfájának csökkentése lenne, de ezt a kormánytól hiába várjuk. Érthető, hisz a hatalmas áremeléssel is ők járnak jól.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...