A KSH szerint az éves infláció augusztusban már 15,6% volt, az élelmiszerekért összességében 31%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel korrábban. Lesújtó adatok, nem véletlenül érzi úgy a dolgozók többsége, hogy a fizetése egyre kevesebbet ér. Pláne akkor, ha év közben egy fillérrel sem emelkedett.

Béremelés helyett egyszeri segítség

Az infláció gyors emelkedése miatt több cég jelentette be, hogy valamilyen egyszeri juttatással kedveznek a munkavállalóiknak (pl. a Magyar Telekom és a MOL) – számol be a Népszava. A lap kiemeli, ezek a juttatások többnyire csak egyszeri, meghatározott időre szóló kifizetések, nem épülnek be az alapbérbe. Mint írják, a bérkompenzáció főként azokon a területeken jellemző, ahol jelentős a munkaerőhiány, és főleg olyan cégek lépik meg, amelyek euróban vagy dollárban számolnak el. (Őket a vergődő forint kevéssé vágja földhöz.)

A Publicus Intézet a Népszava megrendelésére készített, augusztus 25-30. között végzett felméréséből kiderül: a dolgozók negyede kap vagy kapott év közben az infláció miatt béremelést. Ugyanakkor kevesebb, mint ötödüknek emelkedett a fizetése az év elején és év közben is.

Felzabálja a fizetésünket az infláció

A felmérés szerint az alkalmazottak 70 százaléka nem kapott év közbeni béremelést, 41%-uk pedig nem is számít rá, hogy kap.

A dolgozók 89%-a úgy gondolja, fizetésének növekedése nem követi az árak emelkedését. Ezen belül 13%-uknak nőtt ugyan valamennyire a bére, de az árak emelkedésével annak mértéke nem tartott lépést.

Az egyik ok, amiért a cégek nem mernek hosszú távra ígérni (azaz inkább adnak egyszeri támogatást, mint béremelést) az az egyre kiszámíthatatlanabb gazdasági környezet. Emlékezzünk csak, a kormánypárt egyik választási ígéret az volt, hogy nem lesznek megszorítások. Ehhez képest a választási győzelem után nem sokkal jött az extraprofitadó, kinyírták a KATA-t és bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését, ami valójában rezsiemelés.

Az élet megdrágulásáért, így a fizetésünk elértéktelenedésért vastagon felelős az ország jelenlegi vezetése. Készüljünk, messze még az év vége!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....