Fokhagyma termesztése házilag

Hogyan fogjunk hozzá? Nem baj, ha nincs kertünk és nem vagyunk hozzáértők, lakásban, teljesen kezdőként is termeszthetünk fokhagymát. Elmondjuk, mire lesz szükség, de előbb nézzük meg, hogyan hat az egészségünkre a fokhagyma fogyasztása.
Egészséges a fokhagyma?
A fokhagymát szerte a világon használják étkezési és gyógyászati célokra. Az egyik legfontosabb fűszernövényünk, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Gazdag szerves kénvegyületekben, ezeknek tulajdonítják a fokhagyma lehetséges egészségre gyakorolt előnyös hatásait, nem mellesleg ezek adják jellegzetes ízét és illatát.
Sokat tudunk és sok mindent nem tudunk az élettani hatásáról: azt, hogy valóban meghosszabbítja-e az életünket, nyilván nem lehet igazolni, de pl. vírusok ellen valóban hatásos lehet. Bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható.
Az érrendszernek is jót tesz?
Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek a legfontosabb rizikófaktora az érelmeszesedés, vagyis a magas vérzsírszint nyomán az erek falán megjelenő lerakódások, plakkok, a rugalmatlanná vált erek. A fokhagyma egyik legjobb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszintcsökkentő hatású. Enyhíti továbbá a trombózisveszélyt is, mivel több benne lévő anyag gátolja a vérlemezkék összetapadását – írja a HáziPatika.
Jegyezzük meg azonban, hogy egyetlen fűszernövény sem csodaszer. A helyes táplálkozást, kiegyensúlyozott étrendet nem lehet megspórolni, ha egészségesek szeretnénk maradni. A fokhagyma erekre gyakorolt előnyős hatását vizsgálják, erről itt, itt, és itt lehet részletesen olvasni.
Hogyan termesszünk házilag fokhagymát?
Amire szükségünk lesz:
- egész fej fokhagyma
- pohár/tálka/üres, 0,5 literes PET palack
- éles kés/snitzer
- cserép
Így kezdjünk bele:
- Tisztítsuk meg a fokhagymát a külső héjától, de a gerezdeket ne szedjük szét.
- Késsel (vagy amit használunk, a lényeg, hogy éles legyen) vágjuk le a fokhagymák alját.
- Olyan poharat válasszunk, aminek a pereme megtartja a fokhagymafejet. Ha műanyag palackot használunk, vágjunk le a tetejéből kb. 4 centit (mindjárt mutatunk videót, azon látszani fog, pontosan hogyan).
- Töltsük fel a poharat, palackot vízzel, de ügyeljünk rá, hogy csak a fokhagyma alja érjen bele.
- Várjunk. Néhány napon belül megjelennek a kis gyökerek, kicsivel több, mint két hét alatt pedig ilyen pofás növényeink lehetnek:
A fentebbi természetesen nem az egyetlen hatásos módszer. Mutatunk még kettőt, itt pl. teljesen szétkapják a fejet kicsi gerezdekre:
És így is lehet pakolni:
Ültessük el!
Ha a termesztés első lépést sikerrel vettük, jöhet a gyökeresedett-kihajtott gerezdek földbe ültetése. Válasszunk tápanyagban gazdag talajt, és helyezzük őket napos helyre. Locsoljuk rendszeresen, de figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl.
Mikor lesz szüret?
Benti termesztésnél 8-10 hónapra van szükség, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nézzük a leveleket. Ha barnulnak, ideje a fokhagymákat kiszedni a talajból. Hagyjuk száradni egy hétig, utána már fogyasztható, főzhető.