Ez az étrend lassítja az agy öregedését: 70 felett különösen ajánlott a kutatók szerint

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá válik, hogy ne csak testünkre, hanem szellemi frissességünkre is odafigyeljünk. A kutatók szerint az étrendünk kulcsszerepet játszik abban, hogyan őrizzük meg agyunk egészségét és lassítsuk az öregedés folyamatát. Egy friss tanulmány a zöld-mediterrán étrend előnyeit emeli ki, amely különösen 70 év felett kínálhat védelmet az agy öregedése ellen.
Habár korábban már írtunk arról, milyen pozitívumai lehetnek az öregedésnek, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogyan őrizhetjük meg agyunk frissességét. Ez a tanulmány éppen ezt vizsgálja. Mit takar pontosan a zöld-mediterrán étrend, és miért tartják a kutatók különösen előnyösnek az agy számára?
Ez az étrend polifenolokban gazdag ételeket részesít előnyben, vagyis olyan ételeket, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás (sejtvédő, károsanyag-semlegesítő). Fő összetevői a sok zöldség, teljes értékű gabonafélék, olívaolaj, hal és baromfi. Emellett fontos figyelni a diófélék, több csésze zöld tea, illetve mankai békelencse napi fogyasztására. Ezek az élelmiszerek támogatják a vércukorszint stabilitását, antioxidánsokat tartalmaznak, ezzel védelmet nyújtva az agy öregedése ellen.
Az agy öregedése ellen hogyan segítenek a polifenolok?
Csökkentik a sejtek károsodását és a gyulladásokat, segítik az új agysejtek képződését, főleg a memóriáért felelős agyterületen (hippocampus). Továbbá javítják a bél működését, ami hatással van az agyra és a gondolkodásra is, jobbá teszik a vérkeringést, így az agy több tápanyaghoz és oxigénhez jut.
Amit a kutatásról érdemes tudni
A tanulmányban 294, 30 év feletti résztvevő vett részt. Bár a demencia szoros összefüggésben áll az agyi öregedéssel és nők körében gyakoribb a Alzheimer-kór, mint a férfiaknál, a résztvevők 88%-a férfi volt. Az eredmények ígéretesek, viszont további kutatásokra van szükség, hogy kiderítsük ez az étrend mekkora segítséget nyújt az agy öregedése ellen.
Mi kerüljön fel a bevásárlólistára?
- Zöld tea – polifenolban gazdag, antioxidáns hatású, egyszerűen beszerezhető
- Dió – omega-3 zsírsavakban és antioxidánsban gazdag, támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
- Mankai békelencsét itthon nehéz beszerezni, alternatív megoldás lehet a maca por, amely hasonló tulajdonságokkal bír
Lenne még kérdésed? Keresd Ügyfélszolgálatunkat, kollégáink két munkanapon belül válaszolnak!

Ezzel a pénztárcabarát mintaétrend jó kiindulópont lehet arra, hogyan állíthatjuk össze egy napi menünket:
- Reggeli: zabkása dióval és almával, illetve maca porral, mellé egy csésze zöld tea.
- Ebéd: sárgaborsó főzelék csirkefasírttal és egy szelet barna kenyérrel, savanyúságként káposzta, valamint egy csésze tea.
- Vacsora: zöldséges bulgur sült hekkel, kísérőnek egy csésze zöld tea.
- Nassolás: ha még marad hely, választhatunk almát vagy diót – és természetesen ilyenkor is jól jön egy csésze zöld tea.
Bár nem létezik csodapirula az agy öregedése ellen, de a zöld-MED étrend és a MIND-diéta egymással kiegészítve valódi alapot nyújthat a szellemi frissesség megőrzése érdekében, nem csak időseknek. Nem mellesleg változó korban ezek az élelmiszerek fogyasztása a testsúlyunk szabályozásában is segít.