Milyen étrendet érdemes követnünk demencia ellen? Amerikai kutatók szerint a MIND-diéta segíthet elkerülni, illetve késleltetni a betegséget. Nem teljesen új dologról van szó: a MIND-diéta a mediterrán és a magas vérnyomás kezelésére is alkalmazott DASH-diéta ötvözésével alakult ki. A cél az volt, hogy olyan étrendet állítsanak össze, amely javítja az agy működését, illetve csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

A kutatást egy csapat felnőttel végezték el, akiknek 9 éven át követték nyomon az étrendjét, étkezési szokásait. Azt szerették volna kideríteni, hogyan hat a táplálkozás és a különböző ételcsoportok elfogyasztása a memóriavesztésre. Különösen az Alzheimer-kórra, ami a demencia egyik leggyakoribb formája.

A mediterrán étrend ismert mindenki számára, de mi a helyzet a DASH-diétával? Szó szerinti fordítása a következő: a magas vérnyomás diétás módon való megszüntetése. Tehát ez a két étrend,együtt alkalmazva bizonyítottan segíti az agy egészséges működését.

A kutatás eredménye szerint azoknál, akik a legtöbbször követték ezt a diétát sokkal lassabban voltak észlelhető jelei a kognitív hanyatlásnak, mint azon személyek esetében, akik ritkábban ették ezen ételcsoportokat.

Hogyan hat a szervezetre?

Olyan vitaminokban, karotinokban és flavonoidokban gazdag étrendről van szó, ami védi az agyat. Ezt az által éri el, hogy a bevitt tápanyagok csökkentik az oxidatív stresszt és a szervezetben fellelhető gyulladásokat. Akik ezt az étrendet követték, azoknál az Alzheimer kialakulásának esélye 53%-kal csökkent. Akik csak tessék-lássék követték, azoknál 35%-os csökkenést tapasztaltak.

A MIND-diéta nem csak a demencia megelőzésében segíthet. Az étrend az agy mellett jót tesz a szívnek, illetve cukorbetegség, rákos megbetegedés esetén is érdemes áttérni rá.

Mit tartalmaz a demencia elleni étrend?

 • salátafélék
 • zöldségek
 • bogyós gyümölcsök
 • teljes kiőrlésű gabonák
 • halak
 • baromfi
 • babok, hüvelyesek
 • magvak
 • vörösbor
 • extra szűz olívaolaj

Ezek közül a legfontosabb ételcsoportok a bogyós gyümölcsök és a salátafélék – minden, ami sötétzöld levelű, mint a kelkáposzta, római saláta, spenót stb. Ezek fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a folsav, az E-vitamin, a karotinoidok és a flavonoidok, amelyek kulcsfontosságúak bizonyos megbetegedések esteén. A kutatások azt mutatták ki, hogy a gyümölcsök közül az áfonya a leghatékonyabb, ugyanis gyulladáscsökkentő képessége miatt jó hatással van a memóriára.

A demencia ellen felállított étrend alapján heti szinten minimum 6 étkezésnél kell az említett zöldségeket fogyasztani, a gyümölcsöket pedig két alkalommal.

Amit kifejezetten kerülni kell:

 • vörös húsok
 • édességek
 • sajt
 • vaj, margarin
 • gyorsételek, olajban sült ételek

Leginkább a megelőzésben tud nagy eredményeket produkálni a diéta, viszont sose árt bevinni az értékes vitaminokat. Az is segítheti demens betegek terápiáját, ha olyan tápanyagokat visznek be a szervezetükbe, amelyek elősegítik az agyi folyamatokat. Akiknél a betegség már előrehaladott állapotban, azoknál sajnos kevéssé tapasztalható javulás.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...