Sajtos tallér házilag: így lesz igazán ropogós, omlós, hibátlan minden egyes darab

A klasszikus farsangi fánk, téli buddha tál és dubai csoki recept után itt az ideje az örök kedvencnek. A sajtos tallér házilag nem nosztalgia – hanem türelem, pontosság és némi tapasztalat kérdése. A legtöbben elrontják. Túl sok vaj, túl sok sajt, vagy épp fordítva. Itt minden arány számít. Ez a recept nem a „gyorsan összedobom” kategória. De ha egyszer rászánod magad, nem fogod többé boltban keresni.
Mire figyelj a tésztánál? – Hideg vaj, gyors kéz
A vaj hideg legyen. Nem langyos, nem szobahőmérsékletű. Hideg. A lisztbe morzsoljuk bele kézzel vagy robotgéppel, minél gyorsabban. Ne olvadjon meg közben, különben a tészta nyúlós lesz, nem omlós. A sajt reszelve kerüljön bele – minél szárazabb, annál jobb. Az érett trappista még belefér, de az igazi karaktert a cheddar vagy a parmezán hozza. A tojás csak kötőanyag, nem szabad túladagolni. A tejfölt csak akkor adjuk hozzá, ha a tészta nem áll össze.
Ezt ne csináld
Ne nyújtsd túl vastagra. A 2–3 mm a határ – efölött pogácsa lesz, nem tallér. Ne spórold ki a pihentetést. A hideg tészta sül jól, nem a langyos. Ne süsd túl – ha aranybarna, már kész. A túlsült tallér keserű, kemény, élvezhetetlen. Ne próbáld hirtelen felgyorsítani a folyamatot mikroval vagy magasabb hőfokkal. Ez nem az a tészta.
A pontos recept – minden gramm számít
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 200 g liszt (búza vagy tönköly)
- 100 g hideg vaj
- 100 g reszelt érett sajt (cheddar, parmezán vagy jóféle trappista)
- 1 tojás
- 1/2 tk só
- opcionálisan 1–2 ek tejföl (ha morzsálódna)
- tetejére: még egy kevés reszelt sajt vagy köménymag, recept és ízlés függő
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sóval, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a reszelt sajtot és a tojást. Gyorsan dolgozd össze. Ha túl száraz, jöhet egy kevés tejföl. Formázz cipót, csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább egy órát.
Maradt még kérdése? Forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, kollégáink díjmentesen és gyorsan válaszolnak!
Nyújtsd ki lisztezett felületen 2–3 mm vastagra. Szaggasd ki pogácsaszaggatóval. Helyezd sütőpapíros tepsire, tetejére mehet még sajt vagy kömény.
180 °C-on, előmelegített sütőben süsd 10–12 percig. Mikor kiveszed, még picit puhának tűnik – de ahogy hűl, ropogósra keményedik.
Extra tipp: hová tedd, hogy ropogós is maradjon?
Ne zárd be frissen dobozba. Hagyd, hogy teljesen kihűljön, mielőtt eltennéd. Papírzacskóban marad a legszárazabb. Műanyagban befülled.
Ha érdekelnek további részletek, Facebookon is érdemes kutatni, ott még gluténmentes verziókkal is találkozhatunk.