Mindennapi tárgyak a konyhában, amelyek használata teljesen természetes, akár naponta többször is. Ki gondolná, hogy veszélyeztetik az egészségünket? Pedig egyre több használati tárgyról derül ki, hogy amellett, hogy a kényelmünket szolgálják, tele vannak káros anyagokkal. Mutatjuk, mik a veszélyes konyhai dolgok, amelyek mindennapi használatát érdemes lenne mellőzni.
Bizonyos kutatások arra mutatnak, hogy nemcsak az ételekkel és vízzel keresztül juthat a szervezetünkbe mikroműanyag, hanem bizony a teljesen hétköznapi használati tárgyakkal is, amelyek minden háztartásban megtalálhatók. Sajnos a legújabb tanulmányok összefüggésbe hozzák a rák, szívroham és meddőségi problémák kialakulását is az emberi szervezetbe kerülő mikroműanyagokkal, amelyekből állítólag akár 52 ezer részecskét is elfogyasztunk egy év alatt.
Veszélyes konyhai dolgok? Így csökkenthetjük a mikroműanyagok fogyasztását
Amit naponta többször is használunk: műanyag vágódeszka
Az American Chemical Society tanulmánya is szerint a műanyag vágódeszka használatával évente közel 80 millió propilén műanyagrészecskét juttatunk a szervezetünkbe. Ehelyett sokkal jobb és természetesebb választás a fa vágódeszka. Arra kell csak figyelni, hogy a fa esetében az apró résekben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, így érdemes külön deszkát használni a nyers húsokhoz.
Egészséges alternatíva: fából vagy edzett üvegből készített vágódeszka
A papírpohár mítosz
Ha azt gondoljuk a papírpohár kevésbé környezetszennyező, ráadásul nekünk sem árthat, akkor jó, ha tudjuk, hogy egyes kutatások szerint a gyártásához használt anyag egyáltalán nem egészséges. A tömítőanyag kb. 10 sűrűségű polietilénből áll, ami azért kell, hogy megakadályozza a folyadék szivárgását. A kifejezetten forró italokhoz használt változatokból pedig olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, mint a nitrát, a szulfát, a klorid, vagy éppen a fluor.
Egészséges alternatíva: üveg vagy kerámia pohár/bögre
Műanyag tároló dobozok
Nem meglepő, hogy a műanyag dobozokat is potenciális veszélyforrásként szokták megjelölni. Plusz egyes elméletek szerint a műanyag dobozok melegítése extrán káros, mert a melegítés során is mikroműanyagok szabadulnak fel, amelyek az ételeinkben landolnak. Az ehhez kapcsolódó kutatásban úgy találták, hogy négyzetcentiméterenként 4 millió mikroműanyag van néhány mikróban használható, műanyag csomagolású bébiételben. Ezek a műanyag részecskék akár a vesesejtek 75 százalékát is elpusztíthatják.
Egészséges alternatíva: üvegből készült ételtárolók.
Mit okozhat egy teafilter?
A teafilter polipropilén műanyagból készül, ráadásul a papír filter készítéséhez is használnak műanyag tömítőanyagot. A teafőzéshez használt forró víz kioldhatja a mikroműanyagokat a teafilterből. Emellett a filterek olyan káros anyagokat tartalmazhatnak, mint a fluorvegyületek, az arzén, a rádiumsó, alumínium, réz, ólom, a higany és a kadmium.
Egészséges alternatíva: A filteresnél jobb választás a szálas tea.
Veszélyes konyhai dolgok, amelyekre biztosan nem gondolnál: jégkockatartó
Végülis logikus, hogy a műanyagból készült jégkockatartók szintén nem a legjobbak az egészségünk szempontjából. Hiszen a mikroműanyagok ebben is jelen lehetnek, mint minden más műanyag tároló vagy használati tárgy esetében.
Egészséges alternatíva: rozsdamentes acélból készült jégkockatartó
Forrás: agroinform.hu
Kérdésed van? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.