Recept: Téli Buddha-tál a maradékmentés és az egészség jegyében

A Buddha-tál a vegánoktól induló, ropogós zöldségeket, teljes kiőrlésű magvakat és növényi fehérjéket, hüvelyeseket tartalmazó, magas falú edényben felszolgált egytálétel.
A Buddha tál ősei egyébként szerte az ázsiai konyhákban megtalálhatóak, az egyik legközelebbi rokona például a koreai bibimbap – szó szerinti fordításban kevert rizs – vagy a thai sült rizs, bár mindkettő meleg, míg a Buddha tál alapvetően nyers, hideg zöldségekből áll.
Az elmúlt években persze ez is átalakult, és egyébként is – ennek a receptnek az a lényege, hogy úgy alakítjuk, ahogy a kedvünk, a pénztárcánk és az alapanyagaink engedik.
Az alap lehet: sima vagy barna rizs, quinoa, bulgur, vagy akár köles és hajdina is.
A fehérje lehet: növényi, például tofu, főtt vagy sült csicseriborsó, vagy bármilyen más hüvelyes a lencsétől a babig.
A nyers zöldség lehet: répa, cékla, uborka, retek, jégcsapreteh, káposzta vagy kínai kel. Ha van bármiből 1-2 marék maradékunk, használjuk bátran. A savanyúságos pultokban mindig van reszelt répa, káposzta – ezekkel jelentősen meggyorsíthatjuk a folyamatot.
Főtt/sült zöldség: ide is kerülhet bármilyen szezonális, olcsóbb zöldség a karfioltól a brokkolin át a sütőtökig és édeskrumpliig.
A szószban is legyünk nyugodtan kreatívak, lényeg, hogy az olajos alap mellé legyen valami savas, édes és sós belevaló is a Buddha-tál receptbe.
Téli Buddha-tál

Hozzávalók
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm rizs (főtt)
- 80 gramm répa (úgy 2 marék, reszelt)
- 80 gramm lilakáposzta (reszelt)
- 100 gramm tofu
- fél karfiol (kisebb)
- 100 gramm spenótlevél
- fél dl olívaolaj
- 1 csipet Só és bors
- 1 ek szójaszósz
A szószhoz:
- 3 ek mogyoróvaj
- 0,5 dl szezámolaj (vagy más semleges ízű olaj)
- 1 kk chilikrém
- 1 ek szójaszósz
Elkészítés
- A tofut felkockázzuk, egy serpenyőben kevés olajon, közepes lángon addig pirítgatjuk, míg halvány barna lesz a széle. Ha itt tartunk, adunk hozzá egy kanál szójaszószt, és félretesszük.
- A karfiolt rózsákra szedjük, megmossuk, megtöröljük. Egy kisebb tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy pici olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 200 fokon 15 percig sütjük.
- A spenótot lobogó vízbe dobjuk, 2 perc után leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.
- A rizst egy mélyebb tálka közepére halmozzuk, és igazságosan elosztjuk körülötte a köreteket: a spenótot, a reszelt répát és káposztát, a karfiolt és a tofut.
- Az öntethez az összes hozzávalót kikeverjük, a Buddha tál mellé kínáljuk.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: