Hogyan hosszabbíthatjuk meg a fagyasztott húsok lejárati idejét? 4 egyszerű, de biztos módszer

A lefagyasztott húsok elkészítésére és fogyasztására vonatkozó szabályokat komolyan kell venni, hiszen súlyos megbetegedést okozhatnak a rosszul tárolt vagy éppen felengedés után visszafagyasztott nyersanyagok. Ám, ha kellőképpen odafigyelünk és ismerjük a megfelelő technikákat, akkor biztonsággal fogyaszthatjuk a lefagyasztott húsokat. A fagyasztott húsok lejárati ideje több tényezőtől is függ, mutatjuk az itinert. Itt az idő átnézni, hogy mi lapul a fagyasztó mélyén.

Fagyasztott húsok lejárati ideje- mi meddig fogyasztható?

A húsok fagyasztásánál tartsuk szem előtt az alábbi szabályokat:

  • A már egyszer kiolvadt fagyasztott húst tilos visszafagyasztani! A darált húsok – fajtától függetlenül – maximum 3-4 hónapig tarthatók a mélyhűtőben.
  • A májat – a hús fajtájától függetlenül – 1-2 hónapnál tovább nem szabad fagyasztóban tartani.
  • A hőkezelt húsok, mint a virsli, kolbász, szalonna vagy bacon szintén mehetnek a fagyasztóba, de 1-2 hónapnál tovább ne tároljuk.
  • A hurka viszont maradhat 8-12 hónapot is a fagyasztóban, ugyanolyan jó lesz utána is.

Baromfihúsok

Az egész csirke és pulykahús 12 hónapig használható fel, darabolva viszont csak 9 hónapig tartható a mélyhűtőben, ezen túl már elég kockázatos elkészíteni. A darált pulyka csak 3-4 hónapot bír a fagyasztóban, ennél tovább ne tároljuk. Csirkeaprólék esetében ugyanez a helyzet: legfeljebb 3-4 hónapig hagyhatjuk a mélyhűtőben, érdemes minél hamarabb felhasználni.

Sertéshús

A sertéshúst maximum 12 hónapig tároljuk mélyhűtőben, ennél tovább nem szabad fagyasztani.

Marhahús

A darabolt marha 4-5 hónapig, a nagyobb, egész részek pedig maximum 12 hónapig fagyaszthatók. 

Vadhúsok

A vadhúsok elég sokáig, 1 évig is bírják a fagyasztást anélkül, hogy veszítenének a minőségükből. 

Hogyan hosszabbíthatjuk meg a fagyasztott húsok lejárati idejét?

A fagyasztott húsok lejárati ideje függ attól is, hogy hogyan tesszük el a húsokat. A fent leírt javasolt tárolási időt meghosszabbítani nem lehet, hiszen ezek élelmiszerbiztonsági szempontok alapján lettek meghatározva.  Azonban sokat tehetünk azért, hogy megfelelő technikával és körülmények között legyenek a húsok lefagyasztva. Nem mindegy, hogy összevissza, akár vegyesen vannak bedobálva a mélyhűtőbe vagy ügyelünk a címkézésre, a hőfokra és a tisztaságra. 

A szabályok betartásával a húsok megőrzik minőségüket és jó ízüket, és az ételmérgezéstől sem kell tartanunk.

mélyhűtő tele pakolva

Ezek befolyásolják a fagyasztott húsok lejárati idejét

Tisztaság

A mélyhűtő legyen mindig tiszta és rendszeresen válogassuk ki a már lejárt élelmiszereket.

Számít a fagyasztó hőmérséklete

A fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. ezzel a hőmérséklettel lehet megakadályozni a baktériumok elszaporodását, és az élelmiszer ízét elrontó jégkristályok kialakulását. 

Nem mindegy a csomagolás

A húst mindig tiszta, fedett tároló edényben vagy csomagolásban tegyük a mélyhűtőbe.

Címkézzünk!

Fontos a címkézés! Így pontosan nyomon lehet követni, hogy milyen húst, mikor fagyasztottunk le. Ezzel a módszerrel az sem okoz gondot, hogy ne tároljuk tovább a lejárati időnél a húsokat.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.