Téli egészséges étrend olcsón: tápláló fogások, tele vitaminnal

Télen kevesebb a napsütéses órák száma, kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk a téli időszakban. Az idény zöldségek fogyasztása egészséges, vitamindús forrás a szervezetünknek, amellyel megerősíthetjük a szervezetünket és elkerülhetjük a rendszeres megbetegedéseket. A téli egészséges étrend nem bonyolult és nem kíván hatalmas lemondásokat, csak át kell csoportosítani az ételeket.

Téli egészséges étrend alapja: rostdús reggelik

Reggelire összetett szénhidrátokból álló, rostdús reggeliket érdemes választani, amelyek hosszú időre eltelítenek. Ilyen a zabkása, ami sokoldalúan elkészíthető és turbózható is például fahéjjal, mogyoróvajjal, reszelt almával, hogy több vitamin kerüljön a téli reggelibe. 

A köles megfizethető alapanyag, rengeteg vitaminnal, ami nemcsak köretként működik jól, hanem édes kása is készíthető belőle reggelire.

Vitamindús levesek, de nem mindegy, hogyan

Télen a legtöbben jobban kívánják a leveseket, így nem is olyan nehéz beiktatni az étrendbe a tápláló leveseket. Arra figyeljünk, hogy sok zöldséggel készítsük, illetve jó sok csontot főzzünk bele (kiváló kollagénforrás). Viszont kerüljük a rántásos, tejszínes leveseket.

A cékla és a kelkáposzta most kiváló választás a levesekbe.

Fekete retek, paszternák és a többiek

A tipikus téli betegségek (különböző náthák és fertőzések) megelőzésében fontos szerepe van a zöldségeknek. A fekete retek nagyon hatásos  a már kialakult köhögés és torokgyulladás kezelésében, a sütőtök kiváló immunerősítő, a paszternák tisztítja a vesét és segíti az emésztőrendszer működését. Emellett  a brokkoli és a karfiol sem maradhat ki a téli klasszikusok közül, amelyek sok C-vitamin tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. 

A hideg időjárás kihívást jelent ugyan a friss zöldségek beszerzésében, de a fagyasztott karfiol és brokkoli ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss.

Saláták téliesítve

A téli egészséges étrend része a nyers zöldség. A legtöbb zöldség nyersen fogyasztva a leghatásosabb vitaminbomba. Ezért télen is fogyasszunk friss zöldségeket, számos téli ízvilágú salátából választhatunk, amelyek szinte főfogásnak is beillenek. Reszeljünk répát, céklát és zellert a salátákhoz, adjunk hozzá sült sütőtököt és pirított tökmagot vagy diót. Igazi téli superfood.

Extra tipp: a legkiválóbb és legolcsóbb C-vitamin forrás a téli időszakban a csipkebogyó. Arról, hogy hogyan érdemes fogyasztani, itt írtunk részletesen.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.