A rövid válasz szerint igen, rezsitartozás esetén megindíthatják a kilakoltatást, azonban ez nem egyik napról a másikra történik. Itt bemutatjuk a legfontosabb információkat, tanácsokat.

A kilakoltatást szinte minden esetben hosszas folyamat előzi meg: adósság halmozódik, a lakók felszólító leveleket kapnak, ha bérleti szerződés alapján laknak a lakásban, akkor felmondják a szerződést, stb. – írja az Utcajogász. Azt tanácsolják, a folyamat legelején kérj segítséget, mert akkor még sokkal több lehetőség van (jogi és egyéb is), mint amikor már a végrehajtó közli a kilakoltatás dátumát.

Lépjünk vissza most pár lépést, nézzük, mi a teendő rezsitartozásnál!

Közüzemi hátralék? Jelezd időben!

Ha már biztos vagy benne, hogy nem tudod befizetni a számlákat, mindenképpen értesítsd az energiaszolgáltatót, és érdeklődj a részletfizetési lehetőségekről! Fontos, hogy időben lépj, mert minél kisebb a hátralék, annál könnyebb megoldást találni. Részletfizetést többféleképpen is kérhetsz, erről itt írtunk.

Ami még hasznos lehet: léteznek ún. védendő fogyasztók, akik jogosultak bizonyos kedvezményekre, szolgáltatásokra. Az MVM földgáz esetében itt, áramnál pedig ezen a linken részletezi, kik tartoznak a védendő lakossági fogyasztók közé. Ha nem vagy biztos a dolgodban, vedd fel a kapcsolatot az energiaszolgáltatóval, és kérdezd meg, beleférsz-e ebbe a kategóriába.

Már él a kilakoltatási moratórium a fővárosban

Szeptember végén a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy a korábban csak november 15-től érvényes kilakoltatási moratóriumot előre hozza, és egészen 2023 áprilisáig fenn is tartja. A moratórium azonban nem kötelező, csupán a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra vonatkozik, a kerületi önkormányzatok eltérhetnek ettől – mutat rá a G7.

„A rezsiköltségek elképesztő mértékű emelkedése már jelenleg is számos polgártársunk lakhatását sodorja veszélybe, ez a helyzet pedig az idő előrehaladtával minden bizonnyal romlani fog”

– áll a főváros közleményében. Mint írják, nemcsak a munkásszállók bezárásáról érkeznek hírek, de a rezsiköltségek emelkedése miatt a bérbeadók nagyobb összegű kauciót várnak el a bérlőktől, amelyet azok nem minden esetben tudnak megfizetni. Többek között ezért is döntöttek a moratórium előrehozása mellett.

A biztos jövedelemmel rendelkezők is bajba kerülhetnek

Az Utcajogász csapatának tagja, Kiss Natália jogász arról beszélt a G7-nek, hogy a lakbér- és közüzemi tartozások a szociálisan sérülékenyebb csoportokat, például idősebbeket, fogyatékossággal élőket vagy többgyermekes családokat érintették – eddig. Most viszont már úgy tapasztalják, hogy a megélhetési válság a munkaerő-piacon egyébként aktív, biztos jövedelemmel rendelkezőket is veszélybe sodorja.

A kilakoltatások zöme Budapesten történik. A moratórium előrehozása miatt sokan megmenekültek attól, hogy utcára kerüljenek, azonban tavasszal az ügyek száma valószínűleg emelkedni fog – főleg akkor, ha nem javul a gazdasági helyzet.

Veszélyben a rászorulók

Nemrégiben írtunk arról, hogy több mint 800 fővárosi önkormányzati bérleményben élő család került szorult helyzetbe a megemelt rezsi miatt. A problémát alapvetően a jelenlegi szabályozás okozza, amely nem teszi lehetővé, hogy ezek családok részesüljenek a rezsicsökkentésből. Emiatt a korábbi 10 ezer forint helyett akár 80 ezer forint is lehet a gázszámlájuk. Érdekükben fordultak az illetékes IX. és XIII. kerületi polgármesterek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, remélve, hogy a kormányzat módosítja az idevonatkozó rendeleteket.

Hogy az önkormányzat tud-e a családoknak segíteni, és ha igen, meddig, nem tudni. A szolgáltató és az önkormányzat között vita van arról, ebben a helyzetben ki és mit hibázott, annyi viszont biztos, hogy a havi 80 ezres számlát a rászorulók nem fogják tudni állni. Az sem túl valószínű, hogy részletfizetéssel sikerül kigazdálkodniuk a költségeket.

Nem lehet tudni, mekkora tartozásnál lakoltatnak ki

Az Utcajogász szakértője szerint sem a lakásbérletet szabályozó jogszabály, sem a végrehajtási törvény nem köti semmilyen összeghez a lakás kiürítését, a bíróságnak akkor is el kell rendelni a kilakoltatást, ha egyébként az adós időközben megfizette a tartozást. „Ez egy rendkívül súlyos szabályozási hiányosság” – mondja Kiss.

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy az MVM csak addig marad „partner” a részletfizetésben, ameddig teljesíted a feltételeket. Ha egyáltalán nem fizetsz, kikapcsolnak a szolgáltatásból, a tartozások behajtását pedig átadhatják a végrehajtóknak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...