A Tanárok a Tanárokért csoport bejegyzése szerint december 2-án 71 iskolában 697 tanár csatlakozott tiltakozási felhívásukhoz. A tanárok szolidaritást vállalnak elbocsátott kollégáikkal.

Közel ezren tüntettek pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központ épülete előtt, amely a Karinthy Frigyes Gimnázium fenntartója. Mint korábban kiderült, a Karinthyban december elsejével 6 tanárnak mondtak fel, egyet-egyet pedig a Vörösmarty és az Eötvös gimnáziumból küldtek el, polgári engedetlenség miatt. Van köztük olyan is, akinek érettségiző osztálya van. Pénteken 7 további karinthys tanár figyelmeztetést kapott.

Diákok, szülők, kollégák álltak ki az elbocsátott tanárok mellett

Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen. Miután a 6 elbocsátott tanár kijött az iskolából, a tömeg elindult a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé – írja a Telex tudósításában. A tankerületi központ előtt egyenként felolvasták az elbocsátott tanárok nevét és azt, hány diákot tanítanak, majd a tiltakozók megtapsolták őket.

A tankerületet zárva találták. A diákok és szülők sírva, ölelkezve vettek búcsút szeretett tanáraiktól, többen felszólaltak, kérve, hogy támogassuk az oktatás jövőjéért harcoló pedagógusokat. Végül nem sokkal fél 2 előtt a tüntetés befejeződött.

Tanárok a Tanárokért

A csoport bejegyzése szerint 697 kolléga, 71 iskola (köztük 20 vidéki) csatlakozott az akcióhoz, de mint írják, a lista folyamatosan bővül.  Több iskola (például a Karinthy) ki sem nyitott csütörtökön és pénteken, mert a távozó, illetve tiltakozó tanárok miatt nincs meg a normális működéshez szükséges létszám. Nem volt tanítás a Vörösmartyban, a Veress Pálnéban, a Szent László Gimnáziumban sem. A intézményekben részleges, vagy teljes munkabeszüntetést kezdtek, hogy kifejezzék szolidaritásukat elbocsátott kollégáikkal.

Tisztelet és támogatás

Szolidaritási nyilatkozatot tett közzé több szervezet és intézmény is, köztük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola is. Szintén támogató nyilatkozatot kezdeményeztek írók és irodalmárok, amelyben „mély tiszteletüket és teljes támogatásukat” fejezik ki a tiltakozó akciókban részt vevő tanárok és mellettük kiálló diákok iránt. Ezt már csaknem háromszáz író írta alá, köztük Erdős Virág, Balla Zsófia, Tompa Andrea, Darvasi László és Parti Nagy Lajos.

Szögezzük le, ezek a tanárok a megélhetési válság közepén kockáztatták állásukat. A diákok, kollégák, szülők, velük szimpatizálók megbecsülését elnyerték, de nem lehet tudni, mi lesz velük. Ahhoz, hogy a tanárok taníthassanak, a diákok tanulhassanak, méltó körülményekre, tisztességes bérekre van szükség. Ezért száll síkra sok száz pedagógus.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...