Nyitólap Ügyes-bajos Juttatás Hogyan kell igényelni az anyasági támogatást? Külföldön született baba után is jár!

Hogyan kell igényelni az anyasági támogatást? Külföldön született baba után is jár!

Minden anya jogosult az anyasági támogatásra a szülést követően. Egy korábbi változtatás lehetővé tette, hogy az az édesanya is megkapja, aki magyar állampolgárságú babáját külföldön hozta világra. Mutatjuk, mit kell tudni a feltételekről és hogyan igényelhető anyasági támogatás 2023-ban.

Az anyasági támogatás egy gyermekenként járó egyszeri, egyösszegű családi ellátás, amit a baba születése után legkésőbb 6 hónappal igényelhet az édesanya.

Anyasági támogatás 2023: ezek a feltételek

  • A vér szerinti anya akkor kaphatja meg, ha a várandóssága alatt legalább négyszer részt vett terhesgondozáson, koraszülés esetén legalább egyszer.
  • A támogatásra jogosult az örökbefogadó szülő és a gyám is. Ehhez a baba születését követő fél évben kell jogerősen engedélyezni az örökbefogadást, illetve a gondozást.
  • Külföldön élő, külföldön született, magyar állampolgárságú baba édesanyjának vagy gyámjának is jár az ellátás. Külhoni magyarként is igényelhető, amennyiben az anyának van magyar igazolványa.

Ha a szülők a baba születése előtt nyilatkoztak a gyermek örökbeadásáról, vagy ha a baba a szülés után a gyámhatóság határozata szerint kikerül a családból és gondozásba veszik, nem jár anyasági támogatás.

Mekkora az összege?

Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában hatályos szociális vetítési alap összegének 225%-ával, ez 2023-ban 64.125 forint. Ikergyermekek esetén a szociális vetetési alap 300%-a jár, ami 85.500 forint.

Hogyan kell igényelni az anyasági támogatást 2023-ban?

Ha Magyarországon született a baba, ezt a nyomtatványt kell kitölteni: „Kérelem anyasági támogatás megállapítására”. A formanyomtatványban az is szerepel, hogy milyen egyéb iratokat kell benyújtani (pl. a szülésznő vagy védőnő által kiadott igazolás is szükséges a várandósgonodozáson való részvételről).

  • Ha személyesen adná be a kérelmet az édesanya, azt a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal családtámogatási osztályán, valamint a kormányablakban teheti meg.
  • Ha postán, a kérelmet az illetékes kormányhivatal címzetti megnevezésével adhatja fel: a 1919 Budapest címen.
  • E-ügyintézésre az eÜgyfél portálon van lehetőség.

Külföldön született és élő gyermek esetén ezt a nyomtatványt kell kitölteni: Kérelem anyasági támogatás megállapítására külföldön született és külföldön élő magyar nem magyar állampolgárságú Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek esetén”.

  • Külföldön élők személyesen a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseleteken járhatnak el.
  • Ha postán adják fel, akkor erre a címre küldhető a kérelem: Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztály (1081 Budapest Fiumei út 19/a).
  • És ami a legegyszerűbb: az eÜgyfél portálon keresztül az online ügyintézés.

Mikor érkezik az anyasági támogatás?

A kérelmet lakóhely szerinti járási hivatal bírálja el, viszont, ha az édesanya munkahelye családtámogatási kifizetőhely, akkor ott döntenek róla. Külhoni anya esetén a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztálya az elbíráló.

Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor az igénylés beérkezés után 8 napon belül megállapítják a jogosultságot. A támogatást soron kívül utalják, nincs konkrét dátumhoz kötve, mint pl. a családi pótlék. További részletek a MÁK oldalán.

Milyen egyéb ellátásokra számíthat egy anya?

Aki biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, az csecsemőgondozási díjat vehet igénybe. Ennek feltétele, hogy a szülést megelőzően legalább 2 éven belül 365 nap biztosítási idővel rendelkezzen és a biztosítás tartalma alatt vagy annak megszűnését követő 42 napon belül szül. A csecsemőgondozási díj lejártát követően kérhető gyermekgondozási díj a gyermek 2 éves koráig.

Aki nem teljesíti a csecsemőgondozási díjhoz vagy gyermekgondozási díjhoz szükséges feltételeket, az a szülés napjától gyermekgondozást segítő ellátást vehet igénybe.

Nyitólap
Kihez forduljak?
Kalkulátorok
Hírlevél
Exit mobile version