Nyitólap Ügyes-bajos Juttatás Rokkantsági ellátás újraszámítása 2024-ben: mutatjuk a folyamatát lépésről lépésre
HIRDETÉS

Rokkantsági ellátás újraszámítása 2024-ben: mutatjuk a folyamatát lépésről lépésre

A rokkantsági ellátás a megváltozott munkaképességű személyeknek nyújtott ellátás, amelyet könnyen kever össze a köznyelv a rokkantsági járadékkal, csakhogy annak egészen más feltételei vannak. A rokkantsági ellátás összege nem állandó és nagyban függ az ún. komplex minősítés eredményétől, így sok esetben érdemes lehet kérni az újraszámítását. Kinek jár rokkantsági ellátás, hogyan történik a rokkantsági ellátás újraszámítása 2024-ben? Mutatjuk a tudnivalókat.

HIRDETÉS

Kinek jár rokkantsági ellátás?

Hogy valakinek jár-e rokkantsági ellátás vagy sem, az nagyon leegyszerűsítve attól függ, milyen az illető egészségügyi állapota. A jogosultságot a rehabilitációs hatóság vizsgálja, amely az úgynevezett „komplex minősítés” keretében értékeli a kérelmező egészségi állapotát és rehabilitálhatóságát. Az a megváltozott munkaképességű személy jogosult a rokkantsági ellátásra, akinek:

 • a rehabilitációja nem javasolt
 • foglalkoztathatósága vagy helyreállítható rehabilitációval vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam nem haladja meg az 5 évet kérelem benyújtásakor

A jogosultság megállapításához a törvény által előírt feltételek:

 • kérelem benyújtásakor betöltött 15. életév
 • előzetes biztosítási idővel való rendelkezés
 • komplex minősítés eredménye szerint B2, C2,D vagy E kategóriába való tartozás
 • nincs más rendszeres pénzellátással való rendelkezés

Mennyi a rokkantsági ellátás összege és milyen kedvezmények járnak hozzá?

A rokkantsági ellátás mértéke a minősítési kategóriától, a kormányrendeletben meghatározott alapösszegtől, illetve a törvényben előírt időszakra számított havi átlagjövedelemtől függ. A különböző minősítési kategóriák szerint.

Jó tudni! Utazási kedvezmény is jár a rokkantsági ellátottak közül azoknak, akik 2011. december 31-én I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak vagy azoknak, akiknek egészségi állapota 30%-os vagy annál kisebb mértékű a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján.

HIRDETÉS

Rokkantsági ellátás újraszámítása 2024-ben: kinek éri meg?

Milyen esetekben érdemes élni a lehetőséggel és kérelmezni a rokkantsági ellátás újraszámítását? A rokkantsági ellátás összege függ az egyén egészségi állapotától és, hogy mennyi biztosítási idővel rendelkezik. 

Azt is fontos tudni, hogy 2024. január óta lehet dolgozni a rokkantsági ellátás mellett, így például nem szükséges az a korábbi gyakorlat, hogy az igénylés idejére meg kell szűntetni a munkaviszonyt. 

Mivel az ellátás összege növelhető azzal, ha az igénylés óta eltelt időben több lett a biztosítási időnk vagy más egészség kategóriába tartozunk, ezért érdemes lehet átgondolni, hogy éljünk a rokkantsági ellátás újraszámítása 2024-ben is elérhető lehetőségével.

A szakértők szerint akkor érdemes kérni az újraszámítást, amennyiben:

 • Az egyén egészségi állapota változott és ezért a komplex minősítés alapján valószínűsíthetően más kategóriába esik, mint az első igénylés időpontjában.
 • Aki folyamatosan dolgozik az ellátás folyósítása mellett, ráadásul a keresete lényegesen meghaladja azt az összeget, amellyel az ellátás igénybevételekor rendelkezett.
 • Az igényléshez rendelkezni kell bizonyos biztosítási idővel. Az igénylés benyújtását megelőző 5 évben legalább 3 év biztosítási idővel, 10 év esetén legalább 7 évvel és 15 év esetében legalább 10 év biztosítási idővel kell, hogy rendelkezzen az igénylő.

Mire figyeljünk mielőtt beadjuk az újraszámítás iránti kérelmet:

 • Az igénylő nem részesülhet más pénzellátásban.
 • Az igénylő nem részesülhet táppénzben, az igénylés pillanatában, meg kell várni, hogy lejárjon a táppénz, de maga a munkaviszony nem akadályozza az ellátás igénybevételét.
 • Amennyiben elégedettek vagyunk az egészségi kategóriával, úgy nem szükséges a komplex minősítés felülvizsgálatát is kérni.

Hogyan számítják az ellátás összegét?

Az, hogy hogyan állapítják meg a rokkantsági ellátás összegét, az több dologtól is függ. A rokkantsági járadékkal ellentétben, ez az ellátás nem fix összegű és ezért is érdemes időnként kérni az újraszámítását. Ehhez pedig a hatóságok figyelembe veszik, hogy az igénylő milyen átlag jövedelemmel rendelkezik. Az átlagjövedelembe számít minden jövedelem, amiből járulékot vonnak. Emellett számít az egészségi állapot mértéke a komplex felmérés alapján, hiszen a táblázatból is láthatjuk, hogy eltérő összegek járnak az egészségi állapot függvényében.

Ha a rokkantsági ellátásban részesülő személy nem rendelkezik havi átlagjövedelemmel, akkor az ellátás havi összegét az alapösszeg százalékos mértékében állapítják meg. A havi alapösszeg mértéke 2024-ben 137.655 Ft.

Az összeg számításakor fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden számít bele a biztosítási időbe, jellemzően ilyen a mezőgazdasági idénymunka.

Az, hogy ki milyen ellátásra lesz jogosult, nagyban függ a komplex minősítés által meghatározott egészségi kategóriáktól is.

Forrás: kormanyhivatalok.hu

Ezeknél kevesebb nem lehet az összeg. Viszont van egy felső határ, amit újonnan nem állapítanak meg, alapösszeg 150%-nál nem lehet magasabb az A és C kategóriában!

Új igénylők rehabilitációs ellátásának mértéke, minimum és maximum összege

Forrás: kormanyhivatalok.hu

Hogyan kérhető az ellátás újraszámítása?

A kérelmet benyújthatjuk személyesen a lakó-illetve tartózkodási helyünk szerint illetékes kormányablaknál, postai úton és elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül is.

 1. Első lépésben kérjük az ellátás megszüntetést. Ehhez nincs külön formanyomtatvány, egy sima beadvány szükséges, amelyen leírjuk, hogy dátum szerint mely naptól kérjük az ellátás megszüntetését.
 2. Ezt követően új kérelemben kérjük az ellátás újbóli megállapítását. A megszüntetést és az igénylést érdemes egy napon benyújtani, pl.: április 30-án kérjük a megszüntetést, akkor május 1-vel érdemes kérni az újbóli megállapítást.
 3. Ez azonban nem jelenti azt, hogy két eljárást indítunk, mindkét kérelem intézhető egy eljárás keretében.
 4. A rokkantsági ellátás újraszámítása ezen a nyomtatványon kérelmezhető. 
 5. Ügyfélkapun keresztül a juttatás, segély menüpont alatt keressük ki a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai alkategóriát. Ezen belül találjuk az “adatlap a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak megállapítása iránt”.
 6. Kattintsunk az ügyintézés indítására, töltsük ki a fenti nyomtatványt és küldjük be.
 7. Személyes benyújtáshoz itt kereshetjük ki, hogy lakóhely szerint melyik az illetékes kormányhivatal.

Fontos! Amennyiben nem rosszabbodott az egészségi állapotunk és elégedettek vagyunk a jelenlegi kategóriával, úgy nem érdemes a komplex minősítést újra kérelmezni. Ilyenkor nem szükséges orvosi iratokat csatolni a kérelemhez, elég a jövedelemigazolás.

Az ügyintézési idő 60 nap. Amennyiben valaki nem ért egyet a határozattal, a megállapított összeggel, úgy keresetlevelet nyújthat be 30 napon belül a határozat ellen. Ebben tüntessük fel az iktatószámot, röviden írjuk le, hogy mi az, amivel nem értünk egyet és miért találjuk jogsértőnek. A keresetlevelet szintén a kormányhivatal felé kell benyújtani.

Az eljárás költség-és illetékmentes.

A rokkantsági járadék esetében is lehet újraszámítást kérni?

Nem, mert az egészen más típusú ellátás. A rokkantsági járadék megállapításának feltétele legalább 70%-os egészségkárosodás, amely a 25. életév betöltése előtt következett be. Összege fixen meghatározott, 2024-ben 58.830 forint, amely ugyan évente emelkedik, de nem függ biztosítási időtől vagy egészségi kategóriáktól.

Maradt még kérdésed? Tedd fel a Hóvége nemrégiben indult ügyfélszolgálatának! Már akár 1 nap alatt választ kaphatsz.

Forrás: meosz.hu

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version