2024. március elsejétől új kedvezményeket élesít a MÁV és a Volán, amely a nyugdíjasokat is érinti. Fontos változás jön, átalakul az eddigi rendszer. Ezután nem lesz szükség külön dokumentumokra, nem kell igazolásokat pecsételtetni és fényképes igazolványokat készíttetni, leegyszerűsödik a nyugdíjasokat érintő kedvezményrendszer is. Hogyan épül fel az új kedvezményrendszer és mit kell tudni a nyugdíjas utazási kedvezmény 2024-ben életbe lépő változásairól? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelenleg is  Európában egyedülálló utazási kedvezményben részesülnek hazánkban a nyugdíjasok, mivel az idős utasoknak jellemzően legfeljebb 25-50% kedvezményt biztosítanak más EU-tagállamok. A 65 év felettiek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak. 

A 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok számára  az “Ellátottak utazási utalványa” alapján 50%, illetve 90%-os kedvezmény vehető igénybe. Az 50%-os kedvezményt évente 16 alkalommal, a 90%-osat évente 2 alkalommal használhatják fel. Ráadásul két darab 50%-os kedvezmény bármikor beváltható egy darab 90%-os kedvezményre.

Nyugdíjas utazási kedvezmény 2024: kedvezményes vármegye és országbérlet nyugdíjasoknak

A legfontosabb változás a MÁV-nál és a Volánbusznál, hogy 2024 március elsejétől minden  14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. A jelenlegi 15-féle bérlet konstrukció helyett márciustól csak kettő marad: a vármegye- és országbérlet. Az eddig igénybe vehető 65 kedvezmény típust 20-féle igénybe vehető kedvezmény váltja fel, nagyban egyszerűsödik a rendszer.

A VÁRMEGYE- ÉS ORSZÁGBÉRLETEKEN KÍVÜL MINDEN MÁS BÉRLETTÍPUS MEGSZŰNIK, ÍGY AZ EGYES SZOLGÁLTATÓK VISZONYLATRA SZÓLÓ BÉRLETEI, A FÉLHAVI BÉRLETEK, A HÉV-BÉRLETEK, A VOLÁNBUSZ KÖRNYÉKI BÉRLETEI ÉS A TRAMTRAIN BÉRLETEK IS.

Március 1-től díjmentesen utaznak a járatokon azok, akik eddig „jelképes”, 90 százalékos kedvezménnyel utaztak, azaz a tartós betegek, fogyatékkal élők, valamint a nagycsaládosok. A helyi tömegközlekedés számukra eddig is ingyenes volt, mostantól azonban ez a kedvezmény a helyközi tömegközlekedéssel egységessé válik.

Az országbérlettel lehetőség lesz a vonatokon az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is, a vármegyebérleteknél azonban marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.

Azok a 65 év alatti nyugdíjasok, akik ellátotti utazási igazolvánnyal rendelkeznek, kedvezményes vármegye- és országbérletre lesznek jogosultak, a jelenleg 90 százalékos kategóriába tartozóknak:

  • fogyatékkal élőknek, 
  • tartós betegeknek, 
  • nagycsaládosok, vagy 
  • korábban a magyar igazolvánnyal utazóknak

ingyenes lesz a közösségi közlekedés.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...