Egy rakás olyan szolgáltatás van, amit természetesnek veszünk: szemétszállítás, közvilágítás, tömegközlekedés, egészségügyi ellátás – ezek biztosítása a települési önkormányzat feladatai közé tartozik. Persze ez csupán egy kis szelete annak, amiért egy-egy önkormányzat felel.

Az önkormányzat azért leegyszerűsítve azért van, hogy helyben segíteni tudjon. Ahhoz, hogy bemutassuk a feladatait, először érdemes megismerni mit jelent az önkormányzatiság fogalma, és melyek a legfontosabb jellemzői.

Önkormányzatiság Magyarországon

Magyarország területe fővárosra, megyékre, városokra és községekre tagozódik. A község, a város, a főváros és kerületei, illetve a megye választópolgárainak közösségét megilleti az önkormányzás joga. Az önkormányzás a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott helyi közösség függetlenül működik, a saját ügyeiben önállóan dönthet. A települési önkormányzatok felett a kormány csak ellenőrzési jogkört gyakorolhat, helyi közügyet csak kivételes esetben és csakis a törvény utalhat más szervezet feladat és hatáskörébe.

Az önkormányzati rendszer mai formája a rendszerváltáskor alakult ki, működését törvény szabályozza. Két nagy csoportját különítjük el: vannak megyei önkormányzatok és települési önkormányzatok (község, város, főváros és kerületei).

Hogyan épül fel egy települési önkormányzat?

 • Polgármester: Feladata a képviselő-testülettel közösen az adott település irányítása. Meghatározza a hivatal feladatait, előkészíti és végrehajtja a döntéseket. Megszervezi az önkormányzat munkarendjét.
 • Alpolgármester: A polgármester munkáját segíti és a helyettese.
 • Képviselőtestület: Feladatköre szerteágazó. Az önkormányzati ügyek szabályozása (rendeletalkotás), a helyi adófajták és annak mértékének meghatározása, „vigyázza” az önkormányzati tulajdont.
 • Bizottságok: közreműködnek az önkormányzati feladatok megvalósításában. Különösen jelentős szerepük a döntés előkészítésben, a döntések végrehajtásának szervezésében és ellenőrzésében. Tagjaik nagyrészt a képviselő testület tagjai, de lehetnek tagjai nem képviselők is.
 • Jegyző: A polgármesteri hivatal közigazgatási vezetője.

Melyek a települési önkormányzat feladatai?

A helyi önkormányzat a törvények keretei között, saját felelősségére, önállóan szabályozza és igazgatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai.

Kötelező feladatok:

 • közszolgáltatások (például a helyi közutak fenntartása, a tömegközlekedés megszervezése, a közoktatás, az egészségügyi és szociális ellátások biztosítása stb.)
 • a közhatalom gyakorlása (különböző engedélyek kiadása), valamint
 • mindezek szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek helyi megteremtése, vagyis az önkormányzat a saját költségvetéséből és dolgozói által garantálja a feladatok ellátását.

Önként vállalt feladatok:

Az önkormányzatok szabadon vállalhatnak olyan feladatokat, amelyek ellátása nem tartozik kizárólagosan más szerv hatáskörébe, viszont a kötelező feladataikat ugyanúgy el kell látniuk. Tehát olyan, nem hozzájuk tartozó feladatokat nem vállalhatnak el, amelyek veszélyeztetik a kötelezők megfelelő ellátást. Az önként vállalt feladatokat az önkormányzat saját bevételeiből, illetve az erre a célra biztosított forrásokból finanszírozhatja.

Magyarországi választások 2024

2024. június 9-én lesz az európai parlamenti (EP) választás és az önkormányzati választás. (Az EP-választásról itt írtunk részletesen).

 • Az önkormányzati választáson a polgármestereket és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg.
 • Budapesten főpolgármestert választunk, illetve a fővárosi közgyűlés tagjairól szavazunk, továbbá kerületenként is szavazunk arról, hogy ki legyen a kerületi polgármester.
 • A nem megyei jogú településeken a vármegyei önkormányzat tagjait is meg kell választani.

Miért voksoljunk? Mert a választás rólunk szól. Szavazataink döntik el, kik képviseljenek minket, kik hozhatnak döntéseket. Helyben az önkormányzat tud segíteni, hiszen az állam nem lát rá arra, hogy hová kellene zebra, melyik utcáról kell eltüntetni a kátyúkat, melyik idős szomszédnak van szüksége ellátásra.

Június 9-én véleményt nyilváníthatunk arról, hogyan végezte az önkormányzat az elmúlt 5 évben a feladatait. Tegyük meg!
Ön részt vesz a június 9-i önkormányzati választáson?
Hóvége ügyfélszolgálat

Kapcsolódó

Legfrissebb

Most fél áron a legfinomabb kajszi: 9 szuper szedd magad sárgabarack 2024-es helyszínt mutatunk

Tavaly nagyon kevés sárgabarack termett a fagyok miatt, nem is adták olcsón. Idén valamivel jobb a helyzet: a nagybani piacon 900-1200, a boltokban 1400-1600...

Bonyolult jogi ügyek? Mostantól jogász segíti a Hóvége Ügyfélszolgálat munkáját

Nemrég debütált legújabb segítő szolgáltatásunk, az Ügyfélszolgálat. Úgy éreztük, hogy nagy szükség lenne egy felületre, ahol bárki felteheti a kérdését vagy elmondhatja a problémáját....

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nincs gyerek?

A CSOK nagy segítséget jelenthet gyermekes családok lakáshoz jutásában, azonban ha tervezett gyermekek után vesszük igénybe, akkor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy...