Elindult a pályázati lehetőség a 2024-es szociális tüzelőanyag pályázatra, amelynek keretében a települési önkormányzatok juthatnak támogatáshoz. A megítélt pénzből tűzifát és szenet vásárolhatnak, amelyet a rászorulók és nehéz helyzetben élők között oszthatnak ki. Az önkormányzatok rendkívüli támogatására 2024-ben 5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, ami ugyan rengeteg pénz, de nagyon hamar el tud fogyni, ha az idei tüzelőanyag árakat nézzük. Elmondjuk, hogy kinek jár önkormányzati tűzifa támogatás.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kormány 2023-ban, 2022-ben és 2021-ben is ötmilliárdot szánt a programra. Az elmúlt 2 évben a rekord mértékű infláció nyilván a tűzifa árára is hatással volt: drágább lett, mint egyébként minden, élelmiszertől a különböző szolgáltatásokig. A lényeg, hogy ebből a pénzből szezonról szezonra kevesebb tüzelőt lehet vásárolni, így kevesebb rászoruló családot tud támogatni az önkormányzat (vagy kevesebb tűzifát kapnak).

Önkormányzati tűzifa támogatás 2024

A téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indult el 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amelynek keretében évről évre több százezer rászoruló család kap segítséget. A program célja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, és csökkenjen a háztartások tüzelőanyag költsége.

Önkormányzati tűzifa támogatás: kinek jár?

Szociális célú tűzifavásárláshoz vagy barnakőszén vásárláshoz az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok pályázhatnak támogatásra. Hogy az adott településen élők közül ki jogosult támogatásra, azt az önkormányzatok határozzák meg. Sok múlik azon, hogy mennyi támogatást nyertek el a települések, abból mennyi tüzelőt tudnak beszerezni, és hogy azt hány család között kell szétosztaniuk.

Van, ahol figyelembe veszik a támogatás megítélésekor, hogy valaki egyedül él-e vagy családban és a tűzifa mennyisége is változhat településenként. Tehát arra sincsen egységes szabály, hogy mennyi tűzifa adható. Ezért minden esetben a helyi önkormányzatnál érdemes érdeklődni arról, hogy ki és milyen mértékben részesülhet önkormányzati tűzifa támogatásban.

Hogyan igényelhető szociális tűzifa?

A szociális tüzelőt minden esetben az önkormányzattól kell igényelni. Az ehhez szükséges kérelem általában megtalálható az önkormányzatok weboldalán, személyesen a polgármesteri hivatalban lehet átvenni. Nem elég a dokumentumot kitölteni, egyéb igazolásokat, nyilatkozatokat is csatolni kell. Például szükség lehet munkáltatói igazolásra és jövedelemigazolásra (ebbe beletartozik a családi pótlék, GYET, GYES stb.) A csatolandó iratokat listáját a legtöbb esetben tartalmazza a kérelem, de a hivatalban is részletesen el szokták mondani, hogy mire van szükség.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...