Június 9-én egy napon rendezik a magyarországi önkormányzati választást és az az európai parlamenti (EP) választást. Idén 11 pártnak sikerült összegyűjtenie az EP-választáshoz szükséges 20 ezer ajánlást, ezek fognak szerepelni a szavazólapon. Voksolni természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott. Európai parlamenti választás 2024: összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Miért szavazzunk? Röviden, mert az Európai Parlament olyan jogszabályokat fogad el, amelyek mindenkit érintenek, a nagy országokat és a kis közösségeket. A szavazataink döntik el, mely európai parlamenti képviselők képviseljenek minket az új jogszabályok kidolgozása során, és az Európai Bizottság megválasztását is befolyásolja. Ezek a döntések alakítják majd a mindennapjainkat. A voksolás egy lehetőség, hogy véleményt nyilvánítsunk – miért ne élnék vele?

Európai parlamenti választás 2024: kisokos

2024-ben összesen 720 képviselőt választanak a tagállamok. A képviselők számáról mindig a választások előtt döntenek, legfeljebb 750-en lehetnek, de az elnök külön számít. (Jelenleg 705 képviselő van.) Az uniós országokban különbözik a képviselők száma: legalább 6, legfeljebb 96 lehet. Magyarországon 21 képviselőt választunk.

Kik szavazhatnak?

Az EP-választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak. Azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük, de csak regisztrációi után.

Jó tudni: Ha valaki korábban már regisztrált a magyarországi választásokon való levélszavazáshoz, és szavazott, a regisztrációja továbbra is érvényes marad. Aki még nem vett részt levélszavazáson, az a júniusi választásra legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig tud regisztrálni, és kérheti a névjegyzékbe vételét. 

Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, de be vannak jelentve egy másik EU-s országban lévő címre, nem vehetnek részt a magyar képviselők EP-választásán. A lakóhelyük szerinti jelöltekre viszont voksolhatnak. 

Szavazni csak egyszer lehet. A kettős állampolgároknak és azoknak, akiknek két tagállamban is van lakcímük, el kell dönteniük, hogy melyik ország jelöltjeire voksolnak. ha kérik, Magyarországon a magyar pártok listáira az EU más tagországainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai is szavazhatnak. 

Magyarországon 2024. június 9-én 6 órától 19 óráig lehet szavazni. 

Kikre szavazhatunk?

Ahogy írtuk, 21 európai parlamenti képviselőt választunk, ugyanannyit, mint a 2019-es választások során. A szavazólapra azok pártok kerülnek, amelyek listája megszerezte az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást.

2024-ben 11 listát vett nyilvántartásba Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a június 9-ei EP-választásra: sorrendben a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listáját, a Mi Hazánk Mozgalom, a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listáját, a Megoldás Mozgalom listáját, az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját.

Mandátumot azok a pártok kaphatnak, amelyek elérik az 5 százalékos választói küszöböt, azaz a leadott összes érvényes szavazat 5 százalékánál többet szereznek meg. Magyarország területe egy választókerületet alkot.

Hol szavazhatunk?

Magyarországon szavazó magyar vagy uniós polgárok: személyesen kell szavaznunk a lakóhelyünk szerinti szavazókörben. A szavazókör címét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) értesítőjében találjuk. Ha nem a kijelölt szavazókörben, hanem egy másik magyarországi szavazókörben szeretnénk szavazni, akkor át kell jelentkeznünk.

Jó tudni: az EP-választáson az ország bármelyik, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatjuk szavazatunkat (az átjelentkezés után), de ebben az esetben az önkormányzati választáson nem fogunk tudni voksolni. Ugyanez a helyzet, ha valaki külföldön van a szavazás napján.

Hogyan szavazhat külföldről egy magyar állampolgár?

  • Ha lakóhelye egy másik EU-tagállamban van, és nincs magyarországi lakcíme, akkor nem szavazhat magyarországi listára.
  • Ha lakóhelye olyan országban van, amely nem EU-tagállam, és nincs magyarországi lakcíme, akkor levélben szavazhat.
  • Ha Magyarországon él, de nincs magyarországi lakcíme, akkor levélben szavazhat.
  • Ha magyarországi lakcímmel rendelkezik, de külföldről szeretne szavazni, akkor szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén adhatja le.

Levélben kizárólag a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, sikeresen regisztrált magyar állampolgárok szavazhatnak. Online nem lehet voksolni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...