Ipolytölgyes, a megoldások faluja.

Mit tegyünk, ha szükségünk van teleszkópos nyelű fűrészre, mert gallyazni szeretnénk a magasban? Vagy éppen kerti mulatságot szervezünk, és nincs elég sörpadunk. Még az is előfordulhat, hogy mankót vagy fürdetőszéket kell gyorsan kerítenünk, üst vagy üstház kellene, vagy szeretnénk átbiciklizni a szlovák oldalon lévő Ipolykiskeszire, de nincs túrakerékpárunk. Nem nagyon fordulhat elő az sem, hogy bekopogunk a szomszédba, és azt mondjuk, jó napot, Lajos bácsi, nincs maguknál véletlenül egy fölösleges pedálos gokart?

Ipolytölgyesen viszonylag egyszerű a helyzet: mindezt, és még sok minden mást is kölcsönözni lehet.

Ipolytölgyesen? De kitől, honnan?

Hát az önkormányzattól. A Hosszúlétra közösségi eszközkölcsönző egész évben nyitva van. A kölcsönzés pedig természetesen ingyenes.

Ipolytölgyes Hosszúlétra

– Amikor elkezdtük, s beszereztem az első eszközt, egy háromszor 11 fokú létrát, többen fintorogtak, nem jön össze, mondták, tönkreteszik a dolgokat. Aztán kiderült, hogy fényesen működik – összegzi tapasztalatait a 66 éves Radnai Bertalan, aki tíz éve független polgármestere a festői szépségű börzsönyi falucskának.

Radnai Bertalan, Ipolytölgyes polgármestere
Radnai Bertalan, Ipolytölgyes polgármestere

– Az önkormányzatnak szolgálnia kell, nem lehetünk híján a közösségi megoldásoknak. Traktorunk is van, amivel meg lehet oldani az őszi szántást. A covid ösztönzött bennünket arra, hogy kitaláljuk a „projektjeinket”. Ha a járvány idején úgyis otthon kell maradni, kiadtuk a jelszót, irány a kert. Volt idő, amikor elszaporodtak egyes falurészeken a patkányok. A falufejlesztési fórumon kisütöttük, hogy minden ingatlanba rágcsálóirtó dobozokat kell kihelyezni. Kezdetben egymillió forintunkba került, ma már elég rá 200 ezret költeni. A faluban nincs iskola, óvoda és bolt. Úgy oldottuk meg, hogy a gyerekeket Letkésre visszük a saját mikrobuszunkkal reggelente, az idősekkel pedig heti két alkalommal Vámosmikolára megyünk bevásárolni. Minden probléma magában hordozza a megoldást.

Én pedig a megoldások híve vagyok.

A pedálos gokartot nem véletlenül említettük. Természetesen ezekből is van egynéhány a falunak, maga a polgármester is él-hal a versenyekért. Nem csak a taposós járgányokkal megtartott derbikért a Kerék Fesztiválokon, hanem a (saját, önkormányzati csónakokkal szervezett) vízitúrákért és például a szlovákiai oldalon lévő Ipolykiskeszivel vívott Ipoly-napi kötélhúzó versenyekért is (ami az idén augusztus 10-én lesz). A szomszédoknak bele kell húzni, mert jelenleg 2:1-re vezetnek a tölgyesiek. Pünkösdkor szlovák-magyar focitornát is rendeznek, akkor van ideát a búcsú.

Ipolytölgyesnek 250 lakosa van.

A legutóbbi választáson (2019-ben) 170-en szavaztak, abból Radnai úrra száz voks jutott. Akinek fő víziója, hogy Ipolytölgyes önálló falu legyen, ne föntről mondják meg az ittenieknek, hogy mikor mit kell csinálni. A falu határában van egy alkatrészüzem, ahol 800-an dolgoznak, a katolikus egyház 35 éve alapított Szent Erzsébet Otthonában is 120 helyi talál munkát. Itt dolgozott egyébként polgármestersége előtt az eredetileg állattenyésztő üzemmérnök végzettségű Radnai Bertalan is, aki azt vallja, hogy életének döntő mozzanata a társadalmi hasznosság.

Ipolytölgyes utcakép

A polgármester különben nem indul az idei választáson, a családjában szeretné hasznossá tenni magát.

– Jobboldali konzervatív beállítottságú ember vagyok – hangzik a vallomás –, de amit emögé bújva művel a politika Magyarországon, azzal sokszor nem értek egyet. Meggyőződésem, hogy a politika nem idevaló, nem lehet például vele levágni a magasban lévő gallyakat.

Ipolytölgyes játszó

– Nekünk közösségi szinten kell a feladatainkat megszabni, mindig azt kell nézni, hogy mi a jó a tölgyesieknek. Ha ők nem akarnak valamit, akkor azzal gyorsan le kell állni. A falu központjában kihelyezett emlékkövön is az áll, hogy „a tölgyesiek évszázadokon át éltek békességben Istennel és a természettel. Adja a Mindenható, hogy ez a ránk következő századokban is így legyen!”

Rend van, tisztaság mindenütt

Az említett faluközpontban, mely voltaképpen egy hosszú utca, pompás játszóteret létesítettek, és van egy kis bekerített füves focipálya is. A művelődési ház és könyvtár tetején napelemek csillognak, 2015-ben fejezték be a felújítást. A falucska hangulatos kikötővel is rendelkezik. Rend van mindenütt, üde tisztaság. Itt még a buszmegálló is máshogy néz ki, mint azt máshol megszokhattuk.

Az önkormányzat számos környezeti kitüntetés és minisztériumi dicséret mellett rendelkezik komoly nemzetközi elismeréssel is. A Hosszúlétra önkormányzati szemlélet kialakításáért a bécsi székhelyű Social Marie szervezet I. díjjal jutalmazta Ipolytölgyest 2023-ban.

Ipolytölgyes kitüntetés

(Tudósítónktól.)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...