Sokan nem tudják, de a helyi jegyző a polgármesteri hivatalt vagy a közös önkormányzati hivatalt vezeti, illetve ott felelős a hivatal törvényes működéséért. Számos feladata közül kiemelkedő a szerepe a peren kívüli eljárások lebonyolításában. Mutatjuk, hogy pontosan mi jegyző hatósági jogköre, milyen feladatai vannak, és hogy milyen típusú ügyek esetében kérhetjük a segítségét.

Milyen feladatai vannak egy jegyzőnek és mikor fordulhatunk hozzá?

A jegyző feladatai közé tartozik az államigazgatási és az önkormányzati hatósági feladatok ellátása. Őt illeti meg a hatósági ügyekben való elsőfokú döntés meghozatala is. Továbbá a jegyző látja el a társasházak törvényességi felügyeletét, azaz figyel a törvényes működés betartására.

A jegyző hatásági jogköre

Mivel a polgármesteri hivatalt vagy a közös önkormányzati hivatalt igazgatási értelemben ő vezeti, ezért természetesen részt vesz a testületi üléseken és segíti a képviselő testület munkáját. Az önkormányzaton belül a feladatai közé tartozik a döntések szakszerű előkészítése, valamint végrehajtásuk gördülékenységének és sikerességének biztosítása is. Emellett jogi kérdésekben felvilágosítást ad a képviselők részére, pl. hogy az általuk beterjesztett javaslat ellenkezik-e bármilyen egyéb jogszabállyal vagy önkormányzati rendelettel.

Szomszédjogi kérdésekben a jegyzőhöz fordulhatunk, ugyanis a birtokvédelmi eljárást nála kell kezdeményeznünk. Ezt akkor tehetjük meg, ha a birtoklásban zavarnak bennünket. A probléma fennállásának kezdetétől számítva egy évig fordulhatunk hozzá. Ilyenkor lehet kérni az eredeti birtokállapot helyreállítását, illetve a zavarás megszüntetését. Mint arról korábban írtunk itt, ilyen eset lehet pl. ha a szomszéd kertje gazos, szemetes és elhanyagolt, főleg akkor, ha parlagfűről van szó. Az ilyen esetekben hasznokat, károkat és költségeket is megállapíthat, de ezeket – ha nem értünk velük egyet – lehetőség van bíróság előtt megtámadni.

Közterületen talált tárgyakat is a jegyzőnél adhatunk le. A jegyző ezt egy rendszerben rögzíti, majd átadja a tulajdonosnak, ha jelentkezik érte. Ha nem jelentkezik, akkor három hónap után a megtalálóé lehet.

Állatvédelmi eljárások esetében is a jegyző az illetékes. Tehát ha pl. láncra vert kutyát látsz a szomszéd udvarán, azt is a jegyzőnél kell bejelentened. A jegyző kezeskesik az állat védelme érdekében és ő lép fel az állattartás szabályainak megsértésével szemben.

Milyen egyéb feladatai vannak?

Egy rövid összegzés:

  1. Anyakönyvi ügyek: Születések, házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és halálesetek anyakönyvezése.
  2. Lakóhely- és tartózkodási hely bejelentése: Az állandó lakcím és az ideiglenes tartózkodási hely bejelentésével kapcsolatos ügyintézés.
  3. Helyi adóügyek: Helyi adók (pl. kommunális adó, építményadó) fizetésével, bejelentésével kapcsolatos kérdések és ügyintézés.
  4. Szociális ellátások: Szociális támogatások, segélyek, közgyógyellátás, időkorúak támogatása, gyermekvédelmi támogatások igénylése.
  5. Hatósági bizonyítványok kiadása: Különböző igazolások és hatósági bizonyítványok kiadása (pl. jövedelemigazolás, lakcímigazolás).
  6. Vállalkozási ügyek: Egyes vállalkozási tevékenységek bejelentése, működési engedélyek kiadása, kereskedelmi és ipari tevékenységek engedélyezése.
  7. Építési ügyek: Építési engedélyek, bontási engedélyek, használatbavételi engedélyek kiadása, településképi véleményezés.
  8. Környezetvédelmi ügyek: Helyi környezetvédelmi előírások betartásának ellenőrzése, környezeti terhelési díjakkal kapcsolatos ügyintézés.
  9. Birtokvédelmi ügyek: Lakossági birtokvédelmi kérések kezelése, birtokháborítás esetén intézkedések.
  10. Közterület-használati engedélyek: Közterületek használatával kapcsolatos engedélyek kiadása, pl. teraszok, rendezvények, árusítás.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...