A szomszéd kertjében olyan áldatlan állapot uralkodik, mely megzavarja mindennapi nyugalmunkat? És nem használ az ingatlantulajdonosnak címzett baráti felszólítás sem? Egy elhanyagolt kert bejelentése nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Összeszedtük mit lehet tenni, és mire hatalmaz fel a jog a kényelmetlen állapot megszüntetésének érdekében.

Mit tudunk a jog alapján?

Hatályban lévő, az egész országra vonatkozó jogszabályt olyan gyomnövényekre (pl. parlagfű) alkottak, amelyek mások növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget veszélyeztetik. Belterületen a földtulajdonosok kötelesek védekezni a károsító gyomnövényekkel szemben. Ilyen káros gyomnövények lehetnek például a pázsitfűfélék, a csalánfélék, a fészkesvirágzatúak, az üröm, és az útifű. A központi szabályozás értelmében a földhasználók többek között kötelesek a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni a vegetációs időszak beálltáig.

A gazos telek kezelésével kapcsolatban a települési önkormányzatok megalkothatnak egyéni rendeleteket. E tekintetben érdemes az adott település hivatalos honlapján vagy önkormányzatánál tájékozódni. Gyula településén például az önkormányzati rendelet, arra kötelezi a földhasználókat, hogy a gyomnövényként számontartott növényzet méretét 30 cm alatt tartsák. Míg Kazincbarcikán a nem allergén gyomnövény 40 cm-t meghaladó mérete vonhat maga után eljárást.

A szomszédjogi szabályozás lehetővé teszi, hogy eljárást indítsunk minden olyan esetben, amikor is szükségtelen zavarásnak vagyunk kitéve. Azaz jogaink csorbulnak, nyugalmunktól vagy magánszféránktól jogtalanul megfosztanak. Ilyen tényezők lehetnek a szemét által keletkezett zavaró szagok, a panoráma és kilátás elvesztése, valamint az árnyékoltság kérdése is. Tehát ha az adott településen nincs gazos kertre vonatkozó helyi rendelet, vagy az imént felsorolt problémák valamelyikével szembesülünk, akkor lehetőségünk van birtokvédelem kérésére.

Hogyan járjunk el egy elhanyagolt kert bejelentése ügyében?

A legelterjedtebb allergén gyomnövény (a parlagfű) esetében létezik egy – Nébih által gondozott – központi bejelentő renszer, amelyet ide kattintva megtalál. A bejelentés regisztrációhoz kötött. Az e-mail címhez kötött fiókaktiválással a regisztráció életbe lép. Ezt követően a bejelentésben kötelező megadni a parlagfűvel szennyezett terület GPS koordinátáját. Megjelenik egy térkép, ahol a megfelelő területre való nagyítással, majd kattintásos kiválasztással ez könnyen megtehető. Kötelező még megadni a szennyezett terület hozzávetőleges méretét a felbukkanó lehetőségek közül. Továbbá, hogy a területen tartanak-e más kultúrnövényt. Fontos még bizonyító erejű képeket csatolnunk a szóban forgó elhanyagolt területről. Az eljárás eredményéről a bejelentő SMS vagy e-mail értesítést kérhet.

Kissé bonyolultabb eljárási forma a parlagfű esetében, ha bevonjuk a területileg illetékes jegyzőt. Azonban, ezt nem csak ebben az esetben tehetjük meg, hanem akkor is, amikor egyéb zavaró tényezők károsítják jogainkat. Szomszédunk elhanyagolt kertjének bejelentése során birtokvédelmi eljárást indítunk el. Ebben az esetben a szomszédot kártérítésre is kötelezhetik. Az eljárást a zavaró tényezők észlelését követően egy éves időintervallumon belül indíthatjuk el a jegyzőnél. Ezen túlmenően már csak a polgári peres út áll rendelkezésre.

A birtokvédelmi eljárást az erre rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével és az illeték megfizetésével tudjuk a jegyzőnél kérelmezni. A nyomtatvány kitöltése során lehetőségünk van az álláspontunkat alátámasztani fotók csatolásával is. Ezek a papírok általában a polgármesteri hivatalok honlapjáról letölthetők vagy személyesen is kérhetők. A jegyző 15 napon belül köteles megindítani az eljárást. Ha a vádak megalapozottak, a jegyző kérheti a birtoksértő magatartás beszüntetését, illetve az eredeti állapot helyreállítását.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...