Nyitólap Spórolj! Farsangi hagyományok Magyarországon: 5 népszokás, amit kevesen ismernek

Farsangi hagyományok Magyarországon: 5 népszokás, amit kevesen ismernek

Farsangi hagyományok Magyarországon
MOHACS, HUNGARY - FEBRUARY 19: Busojaras carnival. Unidentified person wearing mask for spring greetings. February 19, 2023 in Mohacs, Hungary.

Vannak olyan farsangi hagyományok Magyarországon, amelyeket nem mind ismerünk. Persze az is lehet, hogy valamikor pontosan tudtuk, mi mit jelent, mára viszont ez a tudás elhalványult, nem emlékszünk rá, hogy egy-egy szokás mit szimbolizál. Hogyan magyarázzuk el a gyereknek, ha felnőttként mi sem vagyunk teljesen képben? Segítünk!

Viszlát karácsony és szilveszter, jön a vízkereszt és a báli szezon!

A farsang vízkereszt (január 6.) és hamvazószerda közé esik, számtalan népi hagyománnyal körítve. Ennek az időszaknak az a lényege, hogy a szabályokat felrúgjuk, kigúnyoljuk, de fontos a párválasztás szempontjából is. A mulatság végén a hagyományok szerint elűzzük a telet, virágvasárnapon pedig már a tavasz közeledését ünnepeljük.

Milyen kevésbé ismert farsangi hagyományok vannak Magyarországon?

  1. Január 22-e Vince napja, ami termésjósló nap. Így tartja a mondás: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince”. Tulajdonképpen az időjárás alapján jósolták meg a szőlőtermelők, hogy milyen bortermés várható.
  2. Február 2-a nemcsak egyházi ünnepet jelöl, hanem időjárás jósló napot is. Ha gyertyaszentelő napján kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, és még negyven napig tart a hideg. Ha viszont borús idő van, akkor a medve kint marad, mert a tavasz hamarosan megérkezik.
  3. A tánc és a báli mulatság lényege a párválasztás. A hagyományok szerint a lányok bokrétát adnak a fiúknak. Ha a legény abból pár szálat a kalapjára tűz farsangvasárnapon, azzal jelez a leánynak.
  4. A farsang csúcspontja a farsang farka, ami a húshagyó keddtől visszaszámolt három napot öleli fel. Ilyenkor tartják az álarcosbálokat és a karneválokat, na és persze a búsójárást is. A második nap az asszonyoké, korlátlanul ihatnak, táncolhatnak, mulathatnak. A harmadik nap a farsangtemetés, a húshagyó kedd. Ekkor égetik a kiszebábot, elriasztva a telet. A húshagyó keddet követően kezdődik a nagyböjt.
  5. A fánkot sem hiába készítjük és fogyasztjuk. Úgy tartja a mondás, hogy a termés annál jobb lesz, minél több fánkot eszünk farsangkor. A hangsúly a bőségen van. Egyéb más hagyomány is fűződik a fánkevéshez: azért is kell minél többet elpusztítani, hogy a háztető védve legyen a vihartól.
Nyitólap
Kihez forduljak?
Tanácsot kérek
Hírlevél
Exit mobile version