Minden is drágul, a pénzünk egyre ijesztőbb tempóban ér egyre kevesebbet, és egyre többen szoronganak az anyagiak miatt. Mit tehetünk a pénzügyi stabilitásért? Íme, 4 dolog, ami segíthet túlélni a válságot.

Fékezzük a kiadásokat!

Első lépés, hogy tisztában legyünk azzal, mire és mennyit költünk. Ehhez szükséges egy rendszeresen vezetett nyilvántartás, ami megmutatja, hol folyik el a pénz. Ha nincs külön erre a célra használt füzetünk/táblázatunk/applikációnk, még mindig átnézhetjük a bankszámlakivonatainkat.

Nemcsak a bevásárlásra, szórakozásra (gondolunk itt pl. a mozira, színházra, koncertre) szánt összegekből csíphetünk le, érdemes megvizsgálni a szolgáltatások költségeit. Bankolás, streaming előfizetések, internet, mobil, televízió – biztos, hogy nincs kedvezőbb ajánlat a piacon annál, mint amit jelenleg is használunk? Megéri több (Netflix, Disney+, HBO és társai) havi díjas szolgáltatást fizetni? Valóban kell a 150 csatorna, ha nem is igen nézzük?

Egyenként talán nem kibírhatatlanul magas összegek, viszont együtt súlyos tízezrekbe kerülhetnek évente. Ha sikerül a felesleges kiadásoktól megszabadulnunk – azaz nem dobunk ki pénzt az ablakon – máris sokat tettünk azért, hogy pénzügyileg stabilabban álljunk.

Kártya helyett kápé

A vásárlók 15-20 százalékkal többet költenek, ha nem készpénzzel terveznek fizetni, mert nem korlátozza őket a náluk lévő készpénz mennyisége – olvasható a Pénzügyminisztérium 2021-es közleményében. Az elmúlt években azok is rákaptak a kártyás fizetés ízére, akik előtte nem vagy csak ritkán vásároltak így, hiszen egyetlen érintés az egész. Éppen emiatt fájdalommentesen – legalábbis a készpénzes fizetéshez képest – adunk ki nagyobb összeget, még akkor is, ha nem akartunk sokat költeni.

Mi a megoldás? Aki tudja magáról, hogy bankkártyával a zsebében könnyelműen bánik a pénzzel, inkább próbálja ki, kápéval sikerül-e véget vetni a túlköltésnek. Tény, a válságot nem szünteti meg, viszont hónap végén több maradhat a kasszában.

Kell-e nekünk a biztosítás és miért igen?

A biztosítás tipikusan az, amire a legtöbb ember szükséges rosszként tekint. Akad olyan is, aki szimplán pénzkidobásnak tartja, mert a társaságok „a bajban úgysem fizetnek”, vagy nem annyit, mint kellene. Amennyiben rendelkezünk biztosítással, érdemes azt továbbra is megtartani, hiszen bármikor kerülhetünk nehéz helyzetbe, hiszen a semminél a valamennyi pénz is több.

Fontos, hogy ismerjük pontosan a szerződést! Rengetegféle csomag, ajánlat érhető el, ezért – akárcsak a banki szolgáltatásoknál – fontos összevetni, hogy ki, mit és mennyiért kínál. Jelentős különbségek lehetnek, használjuk az online kalkulátorokat, kérjünk szakértői segítséget!

Az elhamarkodott döntés ritkán jó

Amikor szorongunk a pénzügyeink miatt, gyakran érezzük úgy, hogy azonnal tennünk kell valamit. Ez egy ösztönös reakció, és mivel a többiek is ugyanezt érzik, gondolkodás nélkül rohanunk ugyanabba az irányba: amiből kevés van, abból vásárolunk azonnal. Így lesz hiánycikk a WC-papír, a benzin vagy a tűzifa, de idevehetjük a cukrot és a tejet is. Előfordulhat, hogy túlzottan magabiztosak vagyunk, és úgy gondoljuk, ösztönösen képesek vagyunk jó döntést hozni, egy pillanatnyi benyomás alapján. Csakhogy

egy pénzügyileg beszorított helyzetben az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha az ösztöneinkre hallgatunk

figyelmeztet Dr. Brad Klontz, a pénzügyi pszichológia szakértője.

Mi tehetünk anyagi bizonytalanság esetén? Az első és legfontosabb, hogy ne hozzunk hirtelen döntést! Próbáljunk eltávolodni a problémától és vizsgáljuk meg külső szemlélőként: az „úristen, nem tudom kifizetni a rezsit, tönkremegyünk” típusú gondolatok ismételgetése helyett álljunk meg egy pillanatra, és vegyük át a lehetőségeinket! Fókuszáljunk a megoldásra, ebben az esetben pl. „tudok-e részletfizetést kérni?”, „hogyan tudom ezt elintézni?”, „számíthatok-e segítségre a rokonoktól, barátoktól?” kérdések segíthetnek kimozdulni a bénultságból.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...