Olyan gyorsan változnak a dolgok, akkora mértékben drágul minden, hogy még nem tudják megmondani a Balatoni büfések, milyen árakra számíthatunk a szezonban. Azt viszont már biztos: nagyon durván meg fog drágulni a lángos. A sima 900, a sajtos-tejfölös 1550 forint környékén lesz.

A balatoni büfék többsége még nem nyitott ki, és a gyorsan változó környezetben nem is tudják pontosan megmondani, hogy milyen árakkal terveznek, de a G7 cikke szerint az biztosra vehető, hogy a lángos ára jóval drágább lesz a tavalyi évhez képest – írja a 24.hu.

2022-ben a sima lángos jellemzően 800-1000 forintba került a Balatonnál, a sajtos-tejfölös pedig 1200-1600 forintba. Idén viszont valószínűleg nem nagyon lehet majd lángost kapni 900 forint alatt.

A sajtos-tejfölös lángos ára pedig akár a 2000 forintot is elérheti.

A Badacsony Bisztró már megnyitott pár hete. Ott tavaly nyár óta a lángosok jellemzően 25-45 százalék körül drágultak. A sima 650 forint helyett 950 lett (+46 százalék). A sajtos 990 forint helyett 1350 (+36 százalék). A sajtos-tejfölös pedig 1250 forint helyett 1550 (+24 százalék).

Egy keszthelyi büfé tulajdonosa pedig azt mondta, a sima lángos tavalyi 700 forintos árát 900-ra emelik. A sajtos-tejfölös ára nála 1500 forintról 1900 forintra fog ugrani. Egy balatonlellei büfés is hasonló emeléssel számol. Ő azt mondta, „a közeli nagykereskedőnél 30 százalékos áremelés volt tavalyhoz képest, az árakat muszáj lesz ahhoz igazítanunk„. Azt is kijelentette: nála a villany háromszorosára drágult, a gáz pedig kétszeresére.

Tehát az energia és az alapanyagok drágulása egyszerre hat a büfék áraira.

Nemrég készítettünk egy kalkulátort, amivel a legnépszerűbb, eddig olcsóbbnak hitt ételeink árait tudod összehasonlítani. Kalkulátorunkból kiderül például, hogy a sajtos-tejfölös lángos hozzávalói több mint a kétszeresére drágultak pár év alatt. Itt tudod megnézni:

Már az olcsó is drága – Amit eddig olcsó ételnek hittél, már nem az!

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan tudod kicselezni ezt az elviselhetetlen mértékű inflációt, arról itt írtunk:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tekeredik a briós: Galamb Alex ropogós példája

Nem egyszerű kitörni a hernádnémeti cigánysorról, de azért nem lehetetlen. Lelemény, szorgalom és a szokásosnál masszívabb tűrőképesség kell hozzá. A 26 éves Galamb Alex...

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...