Decemberben 24,5%-kal nőttek az árak átlagosan, az éves infláció pedig 14,5% lett. Az élelmiszerek drágulnak az egyik legnagyobb mértékben (decemberben ez átlag 44,8% volt), így akkor is mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ha csak az alapvető dolgokat vesszük. Az árakon nem tudunk változtatni, a szokásainkon viszont igen – mutatjuk, hogyan faraghatsz le a kiadásokból!

A spórolás a bevásárlólistánál kezdődik

A nulladik lépés pedig az, hogy előtte megnézed, mi van a kamrában, hűtőben, milyen egyéb cikkekből fogytál ki. Ha írsz bevásárlólistát, semmi fontos nem felejtődik el, és ha tartod magad hozzá, nem fogsz extra, egyébként teljesen nélkülözhető árut venni.

Az impulzusvásárlás a kiadások feltornászásának biztos módja: egy-két dolog még nem borítja meg a családi kasszát, viszont sok kicsi sokra megy. Ilyen árak mellett havonta több ezer forint mehet el észrevétlenül sós/cukros mindenfélékre – ha visszavennél a költéseidből, maradj a listánál! Tudod, hogy nem állod meg? Határozd meg pontosan, mennyit fordíthatsz ezekre a plusz tételekre, és igyekezz kereten belül költeni!

Az akciósat venni és pontot gyűjteni nem szégyen!

Az üzletek akciós kínálatát átnézni megéri, ehhez különösebb magyarázat nem kell. Olyan árukat érdemes keresni, amelyeket egyébként is veszel, és biztosan fel is használsz. Az akciókhoz vegyük hozzá még a kuponokat, kártyákat, pontgyűjtéseket: ezek teljesen ingyen vannak, de pénzt spórolhatsz velük. Regisztrálj, igényeld, töltsd le az applikációt, és figyeld az ajánlatokat!

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Lidl szuperolcsón kínál gyümölcs-zöldség pakkot, amelyekbe szépséghibás termékek kerülnek. Egyelőre még nincs minden üzletükben, viszont értékcsökkentett, „matricázott” termékeket mindenhol találunk – és nyilván nem csak a Lidlben. Keresd ezeket, amikor vásárolsz, de tényleg csak olyat vigyél haza, ami el is fog fogyni.

Ne csak az árat nézd, a kiszerelést is!

A kisebb kiszerelésű termék kevesebbe kerül, mint a nagyobb, de tényleg jobban jársz vele? Többnyire nem, mert előbbinek magasabb az egységára. Ugyanez fordítva is igaz lehet: két kisebb méretű termék olcsóbb lehet, mint a nagyobb méretű.

A boltoknak megvannak a trükkjeik arra, hogy tompítsák a drágulást. Egy közülük a zsugorfláció: a termék árát nem emelik, hanem a kiszerelést változtatják meg. Így lesz fél liter helyett 4 deci, 100 gramm helyett 80, és még sorolhatnánk.

Az előrecsomagolt termékek egyébként is drágábbak. Pl. a vákuumcsomagolt virsli helyett érdemes megnézni, hogy a pultban kaphatóval jobban járunk-e (és igen, általában jobban). Felejtsd el ezeket is, ha spórolni szeretnél, de lényeg: ne hagyd, hogy az akciós táblák megvezessenek, számolj utána, mennyi az annyi!

Márka vagy saját márka?

Kávéból pl. az olcsóbb a drága, mert többet fogyasztasz belőle, de ha a papírtörlőről van szó, felesleges pénzköltés az ismertebb márkájút venni. A Maradok a Pénzemnél rengeteg terméket tesztelt már, itt utánanézhetsz, mi éri meg az árát.

Főzz és fagyassz!

Az ételrendelés is belépett a luxuskategóriába, így ha kevesebből tervezed megoldani a kosztolást, nincs mese, főznöd kell. Ugyannyi pénzből sokkal több ételt készíthetsz, ráadásul a maradékot lefagyasztva elteheted későbbre – ezzel pedig nemcsak pénzt, hanem időt is spórolhatsz.

A fagyasztás másik előnye, hogy a leakciózott termékekből többet vásárolhatsz. Egy év alatt a baromfihús több mint 50%-kal drágult, de ennél is durvább a kenyér ára, ami mintegy 80%-kal nőtt. Itt az ideje, hogy bemutass az inflációnak – a fagyasztóddal!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...