A vártnál is brutálisabb az áremelkedés mértéke: év végére várták, de a fogyasztói árak átlagosan már szeptemberben több mint 20%-kal meghaladták az egy évvel korábbit.

Egyetlen hónap alatt 4,1%-kal emelkedtek az árak átlagosan, az infláció áttörte a „lélektani” 20%-os határt: idén szeptemberben már 20,1%-ra nőtt a KSH adatai alapján. Tetszik vagy sem, a pénzromlás igenis adó, amit minden magyar fizet – és még fizetni is fog, ráadásul egyre többet.

Száguld az élelmiszerek ára: 35%-os drágulás!

Az élelmiszerek átlagosan 35,2%-kal drágábbak, mint egy éve. Ezen belül a háztartásokban korábban alapnak számító cikkekből szép lassan luxus lesz (vagy már lett): a kenyér 76,2%-kal, a sajt 68%-kal, a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 66,3%-kal, a margarin 61,2%-kal, a száraztészta 60,2%-kal, a tojás 53,7%-kal drágult.

A rezsicsökkentés csökkentése berobbantotta az áremelkedést

Tudtuk, hogy az augusztusi 15,6%-ról még tovább fog nőni az áremelkedés üteme, de az elszálló energiaárak még srófoltak is rajta. A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében a háztartási energia 62,1%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121%-kal, az elektromos energiáé 28,9%-kal nőtt. A palackos gáz ára 45%-kal, a tűzifáé 43,8%-kal növekedett (utóbbiért a kormányzati tűzifaprogram is vastagon felelős).

Mindennek is nőtt az ára

A tartós fogyasztási cikkek 14,7%-kal, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,2%-kal, ezen belül a szeszes italok 16,5%-kal drágultak. A járműüzemanyagok ára 5,8%-kal lett magasabb. A szolgáltatások díja 8,2%-kal emelkedett.

Hogy is volt ez az „indokoltnál magasabb”?

A gyorsan változó tételekről megtisztított maginfláció az egy hónappal korábbi 19-ről 20,75%-osra változott. A nyugdíjas-infláció pedig, vagyis az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozott mutató 15,7-ről 21,9%-ra nőtt írja a HVG. Mint korábban beszámoltunk róla, nemrégiben döntött a kormány a nyugdíjemelésről. Ennek kapcsán írták azt egyes sajtótermékek, hogy az emelés az „indokoltnál magasabb”, ünnepelve a jóságos állambácsi nagylelkűségét. Annak ismeretében, hogy idén összesen 13,4%-kal emelkedik a nyugdíjellátások összege, miközben nyugdíjas-infláció a 22%-ot verdesi, talán nem kellett volna hátast dobni.

Meddig megy ez a borzalom?

A választási osztogatás hevében mintegy 1600 milliárd forintot szórtak ki az embereknek, ebből már több mint 1000 milliárd ment el. Most itt a spórolás ideje: jön a 20% fölötti infláció (már itt is van), jövőre is két számjegyű lesz a drágulás, a cégeknek pedig valahogyan egy durván lelassuló növekedés időszakát kellene kibírni – írja a HVG a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése alapján.

Ebben arról is szó van, hogy a jegybank év végére 20-22% környékére várja az inflációt, ami majd csak 2023 elején tetőzik. Azaz, még a mostani nagyon magas szintről is csúnyán tovább nőhetnek az árak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...