A cékla még a megfizethető alapanyagok közé tartozik, ráadásul nagyon egészséges. Ha egyébként szívesen kísérleteznénk, csak éppen ötletünk sincs, hogy a levesen és a sült céklán kívül mit kezdjünk ezzel a zöldséggel, akkor most mutatunk hozzá három izgalmas receptet. Mit főzzek céklából a savanyúságon túl? Például céklapudingot, palacsintát és kókuszgolyót.
Mit főzzek céklából? Sós céklapudingot
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- reszelt szerecsendió
- 8 dkg reszelt sajt
- 50 dkg cékla
- 25 dkg burgonya
- kömény
- 1-2 babérlevél
- 2 dkg vaj
- só
- őrölt fehérbors
- 1 kiskanál ételízesítő por
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál zselatin
Céklapuding elkészítése
- A tojássárgákat egy kevés sóval és a vajjal habosra keverjük.
- Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
- A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.
- Miután megsült, a papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk.
- Amíg hűl a tészta, a céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük.
- A céklát és a burgonyát leszűrjük, és forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk.
- A zöldségeket burgonyanyomóval összetörjük, majd sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük és végül a tejföl felével elkeverjük.
- Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.
- Ismét jöhet a tészta: egy edénybe vagy tepsibe fektetjük, rákenjük a céklás masszát. Fedjük le fóliával és 4 órán át pihentessük, hogy megdermedjen.
- Tálalás előtt még megkenjük tejföllel.
Rózsaszín céklás palacsinta – nem csak gyerekeknek
Ez a recept glutén- és cukormentes hozzávalókból készül, de ha nincs ilyen érzékenységünk használhatunk klasszikus hozzávalókat is.
Hozzávalók
- 1 kiskanál útifűmaghéj
- 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
- csipetnyi só
- 1 evőkanál datolyapép
- kb. 5 dl céklalé
- a sütéshez olaj
Céklás palacsinta elkészítése
- Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk.
- Lehet szódavízzel lazítani, ha túl sűrűnek érezzük.
- Sima liszttel készítve a palacsintát viszont megspórolhatjuk ezt a közel egynapos előkészületet.
- A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Amikor már pirul a palacsinta széle, fordítunk rajta egyet.
- Lekvárral megkenve kínáljuk. Itt válogathatsz izgalmas lekvár receptjeink közül!
Rózsaszín kókuszgolyó
Az egyik legjobb formája a céklafogyasztásnak, ha édes és egészséges kókuszgolyót készítünk belőle.
Hozzávalók
- 10 dkg finomra reszelt cékla
- 8 dkg pépesített mazsola
- 1 evőkanál zabpehelydara
- 10 dkg kókuszreszelék
- csipetnyi, finomra vágott rozmaring
A céklás kókuszgolyó elkészítése
- A reszelt céklát szűrőn lecsöpögtetjük.
- Ezután hozzáadjuk a mazsolapépet és a zabpehelydarát.
- Összedolgozzuk annyi kókuszreszelékkel, hogy jól formálható masszává váljon.
- Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és a golyókat kókuszreszelékben megforgatjuk a legvégén.
Forrás: egy.hu