Nyitólap Spórolj! Főzés Mit főzzek céklából? Isteni fogások hétvégére – sósat és édeset is mutatunk
HIRDETÉS

Mit főzzek céklából? Isteni fogások hétvégére – sósat és édeset is mutatunk

mit-fozzek-ceklabol

A cékla még a megfizethető alapanyagok közé tartozik, ráadásul nagyon egészséges. Ha egyébként szívesen kísérleteznénk, csak éppen ötletünk sincs, hogy a levesen és a sült céklán kívül mit kezdjünk ezzel a zöldséggel, akkor most mutatunk hozzá három izgalmas receptet. Mit főzzek céklából a savanyúságon túl? Például céklapudingot, palacsintát és kókuszgolyót.

HIRDETÉS

Mit főzzek céklából? Sós céklapudingot

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • reszelt szerecsendió
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • kömény
  • 1-2 babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál zselatin

Céklapuding elkészítése

  1. A tojássárgákat egy kevés sóval és a vajjal habosra keverjük. 
  2. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. 
  3. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. 
  4. Miután megsült, a papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk. 
  5. Amíg hűl a tészta, a céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. 
  6. A céklát és a burgonyát leszűrjük, és forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk.
főtt cékla lecsepegtetve a tányéron
  1. A zöldségeket burgonyanyomóval összetörjük, majd sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük és végül a tejföl felével elkeverjük. 
  2. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.
  3. Ismét jöhet a tészta: egy edénybe vagy tepsibe fektetjük, rákenjük a céklás masszát. Fedjük le fóliával és 4 órán át pihentessük, hogy megdermedjen. 
  4. Tálalás előtt még megkenjük tejföllel.

Rózsaszín céklás palacsinta – nem csak gyerekeknek

Ez a recept glutén- és cukormentes hozzávalókból készül, de ha nincs ilyen érzékenységünk használhatunk klasszikus hozzávalókat is. 

Hozzávalók

HIRDETÉS
  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál datolyapép
  • kb. 5 dl céklalé
  • a sütéshez olaj

Céklás palacsinta elkészítése

  1. Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára. 
  2. Ezután a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. 
  3. Lehet szódavízzel lazítani, ha túl sűrűnek érezzük.
  4. Sima liszttel készítve a palacsintát viszont megspórolhatjuk ezt a közel egynapos előkészületet.
  5. A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Amikor már pirul a palacsinta széle, fordítunk rajta egyet.
  6. Lekvárral megkenve kínáljuk. Itt válogathatsz izgalmas lekvár receptjeink közül!

Rózsaszín kókuszgolyó

Az egyik legjobb formája a céklafogyasztásnak, ha édes és egészséges kókuszgolyót készítünk belőle.

Hozzávalók

  • 10 dkg finomra reszelt cékla
  • 8 dkg pépesített mazsola
  • 1 evőkanál zabpehelydara
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipetnyi, finomra vágott rozmaring

A céklás kókuszgolyó elkészítése

  1. A reszelt céklát szűrőn lecsöpögtetjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a mazsolapépet és a zabpehelydarát.
  3. Összedolgozzuk annyi kókuszreszelékkel, hogy jól formálható masszává váljon. 
  4. Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és a golyókat kókuszreszelékben megforgatjuk a legvégén.

Forrás: egy.hu

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version