Nyitólap Spórolj! Főzés Ne hagyd veszni az éretlen fügét!  Isteni dzsemet készíthetsz tartósítószer nélkül
HIRDETÉS

Ne hagyd veszni az éretlen fügét!  Isteni dzsemet készíthetsz tartósítószer nélkül

eretlen-fugebol-mit-lehet-kesziteni

Többféle oka lehet, ha nem érik be a fügénk, de van, hogy egyszerűen csak még több türelemre van szükség hozzá. Ha egyik sem működik, akkor sem érdemes csüggedni. Ha nem érett be és ránk maradt rengeteg zöld gyümölcs, jó, ha tudjuk, hogy éretlen fügéből mit lehet készíteni. Például alig egy óra alatt isteni dzsemet főzhetünk belőle, ráadásul tartósítószer nélkül. 

HIRDETÉS

Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy mi lehet az oka annak, ha a nagy könyvben megírtak szerint gondozzuk a fügénket, mégsem érnek be rajta a gyümölcsök. Nem érdemes aggódni és nem kell veszni hagyni az éretlen fügét. Mutatjuk az egyik legkézenfekvőbb megoldást, ha a fenti eset állt elő a kertünkben lévő fügefával.

Az éretlen fügéből mit lehet készíteni? 

Szuper ötletet mutatunk, amellyel egy óra alatt finom, fűszeres dzsemet készíthetünk a reggeli pirítósra vagy süteményekhez. Alig néhány hozzávalóból megvan és pofon egyszerű a recept is.

Hozzávalók a zöld füge dzsemhez:

  • 1 kg éretlen, zöld füge
  • 1 kg cukor
  • 5 ½ bögre víz
  • 1 egész citrom
  • 4 szegfűszeg
zöld füge dzsem készítése lábosban

Hogyan készítsük el ezt az egyszerű füge dzsemet?

  1. Miután begyűjtöttük a fügéket, távolítsuk el róla a szárakat és mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöket.
  2. Fogjuk a legnagyobb lábosunkat, töltsük meg vízzel és forraljuk a fügéket körülbelül 10 percig.
  3. Hagyjuk kihűlni az előzőleg felforralt fügéket.
  4. Most jön az egyetlen pepecs része a dzsemkészítésnek, ugyanis ki kell préselni vagy átpasszírozni a fügéket, majd újra felforralni. Végül pedig ismét átpasszírozni a gyümölcsöket.
  5. Ha a préseléssel megvagyunk, forraljuk fel a vizet a cukorral együtt egy másik lábosban.
  6. Mehet bele a füge és a szegfűszeg.
  7. Ezt is forraljuk nagyjából 25 percig.
  8. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és még 5 percig forraljuk.
  9. Töltsük jól zárható, steril üvegekbe.

Tudod, hogy mi mindenre jó a füge?

A füge tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Rengetegféle felhasználási módja ismert, ráadásul fogyasztható nyersen, aszalva és éretlenül is. Sós ételekhez is kitűnő választás, jól illik bizonyos sajtokhoz, sonkához, pörkölthöz vagy tésztaételhez. Használható külsőleg pakolásként, sebekre és szemölcsre kenve is, a leveléből pedig csodás, frissítő szörp készíthető. Egy igazi jolly joker.

Ha ez nem lenne elég, még az alábbiakban is hasznunkra válik:

HIRDETÉS
  • Segít az emésztési zavarokon.
  • Szuper köptetőszer légúti panaszok esetén.
  • Afták és szemölcsök kezelésére is jó.
  • Segít koncentrálni.
  • Külsőleg alkalmazható pakolásként problémás és pattanásos bőrre, de szimplán feszesíti és egészségessé teszi a megfáradt bőrt is.

Forrás: agroinform.hu

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version