A füge igazán jól kezelhető növény és könnyen megél bárhol. Nemcsak a rengeteg termése miatt hasznos, hanem a fügefa levele is nagyon egészséges és isteni szörp készíthető belőle. Szerencsére ez egy olyan frissítő egészségbomba, ami filléres összetevőkből áll. Még szerencsésebb esetben a kertünkben megterem, de ennek híján is könnyen begyűjthetők a smaragdzöld levelek. Így a legkönnyebb az ízletes fügelevél szörp készítése.
Mire nem jó a fügelevél?
Nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy lehetetlen mind felsorolni a fügelevél jótékony hatásait. Igazi vitaminbomba, gazdag A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, tele van rézzel, cinkkel, folsavval és káliummal.
Ezen kívül természetes hangulatjavító, segít a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában. Hogyan lehet bőrproblémákra hatékony pakolást készíteni belőle? Olvass utána korábbi cikkünkben.
Fügelevél szörp készítése: ezek a hozzávalók
Nem kell semmi bonyolultra vagy különlegesre gondolni, az alábbi néhány egyszerű hozzávalóból készül a kánikula legízletesebb frissítője.
- 6 db nagyobb fügefalevél
- 30 dkg cukor
- 15 g citromsav
- 1 citrom leve
- 6 dl víz
Mire figyeljünk a fügelevél szörp készítése során?
Ha igazán különleges és egészséges szörpöt szeretnénk készíteni, akkor van néhány alapelv, amit jó, ha betartunk. Nem mindegy például, hogy honnan gyűjtjük be a leveleket. Mint minden ehető növény esetében, a fügelevél szörp készítése során is a legfontosabb a jó alapanyag. Tiszta, a forgalmas utaktól távoli helyről szedjük a leveleket.
Nem érdemes nagy adagot készíteni a szörpből, mert a hűtőben nagyjából egy hétig áll el. Mivel nem bonyolult az elkészítése, inkább csináljunk mindig frisset.
Ahhoz, hogy gyönyörű, élénk színe legyen a szörpnek, nem szabad túlmelegíteni a szirupot amikor már benne vannak a levelek. Ettől elveszítik a színüket.
Fügelevél szörp készítése lépésről lépésre
Sokkal egyszerűbb, mint a többi szörp. Nem kell magozni, sem passzírozni, csak összefőzzük a hozzávalókat.
- A fügefalevelek szárait eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és összevágjuk.
- A cukrot és a citromsavat összekeverjük, ezután pedig felöntjük a vízzel és lassú tűzön szirupot főzünk belőle.
- Cukor helyett használhatunk bármilyen édesítőt, itt nincs tartósító funkciója a cukornak (csak az édesítés).
- A sziruppal felöntjük az összevágott leveleket és alaposan összeturmixoljuk.
- A turmixot szűrjük le, hogy ne maradjon benne a levélből, majd még egyszer melegítsük meg a szörpöt. Figyeljünk rá, hogy 45-50 foknál ne melegedjen tovább.
- A szörpöt jól zárható üvegbe tegyük. Amikor kihűlt, mehet a hűtőbe Hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.
Készítenél mást is? Ajánljuk a Borbás Marcsi-féle mentaszörpöt, szintén megunhatatlan nyári ital. Ha kérdésed van - akár szörp, akár más témában - keresd ügyfélszolgálatunkat, minden levélre válaszolunk!