A füge igazán jól kezelhető növény és könnyen megél bárhol. Nemcsak a rengeteg termése miatt hasznos, hanem a fügefa levele is nagyon egészséges és isteni szörp készíthető belőle. Szerencsére ez egy olyan frissítő egészségbomba, ami filléres összetevőkből áll. Még szerencsésebb esetben a kertünkben megterem, de ennek híján is könnyen begyűjthetők a smaragdzöld levelek. Így a legkönnyebb az ízletes fügelevél szörp készítése.

Mire nem jó a fügelevél?

Nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy lehetetlen mind felsorolni a fügelevél jótékony hatásait. Igazi vitaminbomba, gazdag A-, B- és C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, tele van rézzel, cinkkel, folsavval és káliummal. 

Ezen kívül természetes hangulatjavító, segít a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában. Hogyan lehet bőrproblémákra hatékony pakolást készíteni belőle? Olvass utána korábbi cikkünkben.

Fügelevél szörp készítése: ezek a hozzávalók

Nem kell semmi bonyolultra vagy különlegesre gondolni, az alábbi néhány egyszerű hozzávalóból készül a kánikula legízletesebb frissítője.

  • 6 db nagyobb fügefalevél
  • 30 dkg cukor
  • 15 g citromsav
  • 1 citrom leve
  • 6 dl víz

Mire figyeljünk a fügelevél szörp készítése során?

Ha igazán különleges és egészséges szörpöt szeretnénk készíteni, akkor van néhány alapelv, amit jó, ha betartunk. Nem mindegy például, hogy honnan gyűjtjük be a leveleket. Mint minden ehető növény esetében, a fügelevél szörp készítése során is a legfontosabb a jó alapanyag. Tiszta, a forgalmas utaktól távoli helyről szedjük a leveleket.

Nem érdemes nagy adagot készíteni a szörpből, mert a hűtőben nagyjából egy hétig áll el. Mivel nem bonyolult az elkészítése, inkább csináljunk mindig frisset.

Ahhoz, hogy gyönyörű, élénk színe legyen a szörpnek, nem szabad túlmelegíteni a szirupot amikor már benne vannak a levelek. Ettől elveszítik a színüket. 

Fügelevél szörp készítése lépésről lépésre

Sokkal egyszerűbb, mint a többi szörp. Nem kell magozni, sem passzírozni, csak összefőzzük a hozzávalókat. 

  1. A fügefalevelek szárait eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és összevágjuk.
  2. A cukrot és a citromsavat összekeverjük, ezután pedig felöntjük a vízzel és lassú tűzön szirupot főzünk belőle. 
  3. Cukor helyett használhatunk bármilyen édesítőt, itt nincs tartósító funkciója a cukornak (csak az édesítés).
  4. A sziruppal felöntjük az összevágott leveleket és alaposan összeturmixoljuk. 
  5. A turmixot szűrjük le, hogy ne maradjon benne a levélből, majd még egyszer melegítsük meg a szörpöt. Figyeljünk rá, hogy 45-50 foknál ne melegedjen tovább. 
  6. A szörpöt jól zárható üvegbe tegyük. Amikor kihűlt, mehet a hűtőbe Hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el.
Készítenél mást is? Ajánljuk a Borbás Marcsi-féle mentaszörpöt, szintén megunhatatlan nyári ital. Ha kérdésed van - akár szörp, akár más témában - keresd ügyfélszolgálatunkat, minden levélre válaszolunk!
Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

Babaruha olcsón az Aldiban: egy ezres a pihe-puha, bőrbarát anyagból készült body

Átfutottuk az Aldi akciós újságját és kincsekre leltünk. Babaruha olcsón, pizsamák és hálózsákok kifejezetten jó darabáron kaphatók. A zuhanykészletek árát tovább csökkentette az Aldi...

Ügyfélszolgálat: „Ez nem holmi csengeri örökösnő, hanem Nigéria, asszonyom!

Videónkból kiderül, hogy telefonos csalók áldozata kereste fel ügyfélszolgálatunkat. Persze eleinte még nem is tudta a rászedett hölgy, hogy átverték. Vigasztalhatja a tudat: Ma...

Idősek otthona: soron kívüli elhelyezés, átmeneti megoldások, várólisták – mutatjuk a tudnivalókat

Az idősek otthonába való bekerülés, különösen szociális alapon, számos tényezőtől függ, amelyek közé tartozik az intézménytípus, a költségek, a gondozási szükséglet és a várólisták...