Nyitólap Spórolj! Főzés Egészséges és olcsó tízóraik iskolába, munkába
HIRDETÉS

Egészséges és olcsó tízóraik iskolába, munkába

Könnyen elkészíthető, könnyen szállítható, könnyen ehető, és még beltartalmi értékkel is rendelkező fogások gyerekeknek és felnőtteknek is. Mutatunk 5 olcsó tízórait.

HIRDETÉS

Egészséges és olcsó tízórai mindenkinek

Az 5-ből gyerek és felnőtt egészen biztosan talál kedvére valót, bízunk benne, hogy nem csak egyet. Jöjjenek a receptek!

Empanadas

kb. 10 db

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 100 g  sertészsír, vagy vaj 
  • 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
  • 10 g só
  • 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!

HIRDETÉS

A töltelék:

A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen. 

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa

A lisztet csomómentesre keverem a tejjel, felmelegítem és belekeverem a vajat és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom. 

Zöldséges tortilla

4 főre

  • 8 db egész tojás
  • 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál zsiradék

A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom. 

Sajtos felfújt

4 db

Bár frissen az igazi, jól szállítható fogás ez is.

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa
  • opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Rizskoch túróval

4 főre

  • 400 g kifőtt rizs (kb 150 g szárazon) kihűtve 
  • 200 g túró
  • 1 ekanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 50 g vaj 
  • 1 nagy csipet só

Kivajazom a tortaformát, beleszórom a zsemlemorzsát, körbeütögetem, hogy az alját és az oldalát is beborítsa.

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Óvatosan beleforgatom a sárgájákat, a rizst, a maradék vajat és a cukrot, sózom. Beleöntöm a formába, elegyengetem és 150 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.

Lehet köríteni lekvárral, akármivel, elbír sokféle finomságot maga mellett.

Sajtos palacsinta

A palacsintára fordítás után reszelt sajtot szórok és fedő alatt, alacsony lángon úgy sütöm készre, hogy közben a sajt megolvadjon. Forrón tálalom. Lehet beletölteni bármilyen zöldséget, kukoricát is.

Maradékból főznél? Arra is tudunk receptet. Olcsó tízórai után jöhet egy olcsó és gyors ebéd?

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version