Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept

A klasszikus linzer recept, ahogy nagymamáink is készítették, most Babi néni konyhájából!

A karácsonyi és az adventi időszak az egyik legnépszerűbb egy hónap, ha a süti sütési szokásokat nézzük. Bár a december sajnos egyre kevésbé szól a lelassulásról, ilyenkor különösen értékes lehet egy nyugodt délután, amit családi vagy baráti körben azzal töltünk, hogy készítünk valamilyen szezonhoz illő hagyományos, vagy épp újhullámos süteményt.

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, egyre több süti kerül elő: a mézes krémes, a zserbó a bejgli a mákos guba, a tiramisu, az isler mind illenek a karácsonyi és az adventi asztalra. Az egyik legtipikusabbés legismertebb adventi sütemény azonban a linzer. 

Az osztrák eredetű süteményt a XVII. században, Linz-ben készítették először egy grófnő konyháján – akkor azonban még torta formában. A tésztája nagyrészt darált magokból – dió és mogyoró – állt, készítője pedig belecsempészett néhány akkor még ritkának számító fűszert is. A töltelék piros bogyós gyümölcsökből készült lekvár volt, a tetejére pedig porcukor került. Ahhoz képest, hogy a recept majd’ 400 éves, a mai linzertorta meglehetősen hasonlít rá. A kisebb, falatnyi linzereket később kezdték készíteni, de ők is óriási karriert futottak be először csak Európában később, a német bevándorlóknak hála Amerikában is. Hogy eredetileg milyen alkalomra készült a sütemény ma már nem számít: mivel a modern kori karácsony gyökerei a bajor-osztrák- német hagyományokon nyugszanak, a linzer is könnyedén vállalta a karácsonyi előtti időszak egyik legismertebb sütijének a hálás szerepét.

A receptet lejjebb találod. Ha kérdésed van a sütéssel kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk ingyen és két napon belül válaszol. Írj nekünk!

Az eredeti receptben főleg darált magok voltak vajjal keverve, de a liszt árának csökkenésével lassan átvette a darált mandula vagy dió helyét.

A kellően roppanós-omlós állaghoz nagyjából kétszer annyi szárazanyag kell, mint zsiradék – innentől pedig játszhatunk azzal, hogy a mennyi liszt és mennyi darált mag kerüljön bele, illetve milyen arányban használjunk porcukrot a tésztába.

A töltelékként használt lekvárhoz is igazíthatjuk a receptet: ha édesebb a lekvár, kevesebb porcukor, pikánsabb töltelék esetén pedig több cukor a liszt javára. Az alábbi alaprecept egy enyhén édeskés, inkább neutrális tészta, ami kiválóan megy a házi baracklekvárhoz.

Hagyományos linzer

A legklasszikusabb adventi aprósütemény
Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept
Recept nyomtatása
Fogás kávésüti, sütemény
Konyha magyar, osztrák
Kulcsszavak advent, aprósütemény, linzer
Előkészítési idő 45 perc
Sütés 36 perc
Teljes idő 1 óra 21 perc
Adag(ok) 6 főre
Költség 1700 forint

Felszerelés

  • szaggató, kiszúró forma (ha nincs, használhatunk hozzá poharat is)

Hozzávalók

  • 250 gramm finomliszt
  • 50 gramm darált mandula vagy dió vagy mogyoró
  • 100 gramm porcukor
  • 200 gramm vaj
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csipet

Elkészítés

  • A lisztet, a cukrot, a darált magot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük.
  • A hideg vajat kockára vágjuk és hozzáadjuk (de bele is reszelhetjük).
  • Gyorsan, alaposan összemorzsoljuk az ujjunk végével, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és készre gyúrjuk.
  • Hűtőbe tesszük 30-40 percre (de lehet egész éjszakára is, vagy ha nagy mennyiséget készítünk, mélyhűtőben is eláll 2-3 hónapig)
  • Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük
  • Megvárjuk, hogy kicsit hűljön és a választott lekvárral összeragasztjuk majd porcukorral megszórjuk.
Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept
Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

5000 forint visszajár a fenyő árából, ha az Ikeában veszed – ez a kedvezmény feltétele

Ha az IKEA-ban veszel fenyőfát, 5000 forintot visszakapsz az árából.

6 mesebeli karácsonyi vásár Budapesten, ahol nézelődni is élmény

A legszebb karácsonyi vásárok idén.

Így fogyasztja a legkevesebbet a hűtő, mégis friss marad minden

A hűtő optimális hőmérséklete kulcsfontosságú az energiafogyasztás csökkentéséhez és az ételek frissen tartásához.

Fél áron gyógyfürdőzhetnek a nyugdíjasok Budapest legszebb helyein:  belépőtől az olcsó bérletig – 6 lehetőség

Ott van pl. az 5 alkalmas nyugdíjas bérlet, ami nagyjából annyiba kerül, mint 2 belépő.

Brutál erős és villámgyors powerbankok utazáshoz: a három kedvencünk 2025-ben

A Xiaomi termékek verhetetlenek powerbankok terén, de hoztunk más lehetőségeket is, amelyek ár-érték arányban korrekt opciók lehetnek.

Hogyan űzzük el a dohos szagot a lakásból? Ez a megoldás, nem az illatosító

A penészgomba megtelepedése kellemetlen dohos szagot hoz. Nem kell vele megbékülni, tegyünk ellene!