Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept
A klasszikus linzer recept, ahogy nagymamáink is készítették, most Babi néni konyhájából!
A karácsonyi és az adventi időszak az egyik legnépszerűbb egy hónap, ha a süti sütési szokásokat nézzük. Bár a december sajnos egyre kevésbé szól a lelassulásról, ilyenkor különösen értékes lehet egy nyugodt délután, amit családi vagy baráti körben azzal töltünk, hogy készítünk valamilyen szezonhoz illő hagyományos, vagy épp újhullámos süteményt.
Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, egyre több süti kerül elő: a mézes krémes, a zserbó a bejgli a mákos guba, a tiramisu, az isler mind illenek a karácsonyi és az adventi asztalra. Az egyik legtipikusabbés legismertebb adventi sütemény azonban a linzer.
Az osztrák eredetű süteményt a XVII. században, Linz-ben készítették először egy grófnő konyháján – akkor azonban még torta formában. A tésztája nagyrészt darált magokból – dió és mogyoró – állt, készítője pedig belecsempészett néhány akkor még ritkának számító fűszert is. A töltelék piros bogyós gyümölcsökből készült lekvár volt, a tetejére pedig porcukor került. Ahhoz képest, hogy a recept majd’ 400 éves, a mai linzertorta meglehetősen hasonlít rá. A kisebb, falatnyi linzereket később kezdték készíteni, de ők is óriási karriert futottak be először csak Európában később, a német bevándorlóknak hála Amerikában is. Hogy eredetileg milyen alkalomra készült a sütemény ma már nem számít: mivel a modern kori karácsony gyökerei a bajor-osztrák- német hagyományokon nyugszanak, a linzer is könnyedén vállalta a karácsonyi előtti időszak egyik legismertebb sütijének a hálás szerepét.
A receptet lejjebb találod. Ha kérdésed van a sütéssel kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk ingyen és két napon belül válaszol. Írj nekünk!
Az eredeti receptben főleg darált magok voltak vajjal keverve, de a liszt árának csökkenésével lassan átvette a darált mandula vagy dió helyét.
A kellően roppanós-omlós állaghoz nagyjából kétszer annyi szárazanyag kell, mint zsiradék – innentől pedig játszhatunk azzal, hogy a mennyi liszt és mennyi darált mag kerüljön bele, illetve milyen arányban használjunk porcukrot a tésztába.
A töltelékként használt lekvárhoz is igazíthatjuk a receptet: ha édesebb a lekvár, kevesebb porcukor, pikánsabb töltelék esetén pedig több cukor a liszt javára. Az alábbi alaprecept egy enyhén édeskés, inkább neutrális tészta, ami kiválóan megy a házi baracklekvárhoz.
Hagyományos linzer

Felszerelés
- szaggató, kiszúró forma (ha nincs, használhatunk hozzá poharat is)
Hozzávalók
- 250 gramm finomliszt
- 50 gramm darált mandula vagy dió vagy mogyoró
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm vaj
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
Elkészítés
- A lisztet, a cukrot, a darált magot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük.
- A hideg vajat kockára vágjuk és hozzáadjuk (de bele is reszelhetjük).
- Gyorsan, alaposan összemorzsoljuk az ujjunk végével, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és készre gyúrjuk.
- Hűtőbe tesszük 30-40 percre (de lehet egész éjszakára is, vagy ha nagy mennyiséget készítünk, mélyhűtőben is eláll 2-3 hónapig)
- Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük
- Megvárjuk, hogy kicsit hűljön és a választott lekvárral összeragasztjuk majd porcukorral megszórjuk.




