Gyors, egzotikus, olcsó és húsmentes: készíts indiai vajas karfiolt!

Az indiai vajas karfiol egy olcsó és húsmentes, mégis egzotikus étel, ami természetesen a vajas csirkén alapszik, de karfiollal (brokkolival is lehet) készítjük.
Az indiai konyha két legnépszerűbb húsos étele kétség kívül a vajas csirke és a csirke tikka masala. A kettő egyébként eléggé hasonlít egymásra, rutinos indiai étterembe járók és rajongók képesek csak azonnal megkülönböztetni őket egymástól.
Egy kis segítség: bár mindkettő paradicsomos alapú, a tikka masala erőteljesebb, mind ízben, mint színben, köszönhetően a benne lévő markánsabb fűszereknek, a vajas csirke pedig kicsit krémesebb, édeskésebb.
Na meg, az is lényeges különbség, hogy míg a tikka masalát Nagy-Britanniában alkották meg először – igaz, dél-kelet ázsiai szakácsok – addig a vajas csirke elméletileg valóban Indiában született az ötvenes években.
Kérdésed van a receptekkel vagy a főzéssel kapcsolatban? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, kollégáink díjmentesen és gyorsan válaszolnak!
A recept ugyan eredetileg csirkével készül, a lényege azonban, hogy a joghurtban és fűszerekben pácolt húst – hagyományosan tandoori kemencében – először megsütik, majd pedig egy finoman fűszerezett, paradicsomos-vajas szószban tálalják. Mivel a hús külön van elkészítve, és a szószhoz semmi köze, azt magában is megfőzhetjük, és kínálhatjuk bármilyen más húshoz vagy zöldséghez, esetleg alternatív fehérjéhez – mondjuk tofu vagy szejtán -, ami bírja a pácolást és a sütést. Így jutunk el az indiai vajas karfiol recepthez.
A brokkoli vagy karfiol tökéletes pótléknak számítanak, ráadásul mivel a tavasz még kicsit kéreti magát, és késnek a tavaszi zöldek, még érdemes is őket megvenni.
Néha ugyan bele lehet futni kedvező árú brokkoliba, de nagy általánosságban a karfiol olcsóbb szokott lenni, így most azzal készítjük el: jöhet indiai vajas karfiol.
Fontos szempont az is, hogy szegény karfiolt főleg rántva vagy levesnek fogyasztjuk. Pedig aki egyszer is vette a fáradtságot hogy olajjal vékonyan megkenve a sütőbe tegye főzés helyett, az rá fog jönni, hogy a párolás a legnagyobb bűn, amit a rózsás zöldség ellen elkövethetünk. Sütve ugyanis egészen komplex ízeket tudunk belőle előhozni.
Indiai vajas karfiol

Hozzávalók
- 1 nagy fej karfiol (kb. 70 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 2 tk római kömény
- 1 tk koriander
- 1 kk görögszéna mag
- 1 kk garam masala
- fél citrom leve
- 2 dl joghurt
- 0,5 dl olaj
- 2 db paradicsomkonzerv
- 1 dl tejszín
- 1 csokor koriander
Elkészítés
- A karfiolt szedjük rózsákra, mossuk meg, csepegtessük le.
- A joghurtot megsózzuk, belefacsarjuk a citromlevet, hozzáadjuk a garam masalát, és az olaj nagy részét, alaposan kikeverjük, és beleforgatjuk a karfiolt. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de egy éjszakát is maradhat.
- Ha letelt az idő, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk
- Egy nagyobb serpenyőt szárazon felhevítünk és megpirítjuk benne a fűszereket. Hozzáadjuk az olajat, a finomra vágott hagymákat és gyömbért, majd pár percig főzzük őket. Hozzáadjuk a paradicsomot, és kis lángon 10-15 percig főzzük. Belekeverjük a tejszínt, hozzáadjuk a kész karfiolt, egyet rottyantunk rajta, megszórjuk korianderrel.Naan kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.