Go Back

Hagyományos linzer

A legklasszikusabb adventi aprósütemény
Itt a legklasszikusabb adventi aprósütemény: a linzer recept
Recept nyomtatása
Fogás kávésüti, sütemény
Konyha magyar, osztrák
Kulcsszavak advent, aprósütemény, linzer
Előkészítési idő 45 perc
Sütés 36 perc
Teljes idő 1 óra 21 perc
Adag(ok) 6 főre
Költség 1700 forint

Felszerelés

  • szaggató, kiszúró forma (ha nincs, használhatunk hozzá poharat is)

Hozzávalók

  • 250 gramm finomliszt
  • 50 gramm darált mandula vagy dió vagy mogyoró
  • 100 gramm porcukor
  • 200 gramm vaj
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csipet

Elkészítés

  • A lisztet, a cukrot, a darált magot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük.
  • A hideg vajat kockára vágjuk és hozzáadjuk (de bele is reszelhetjük).
  • Gyorsan, alaposan összemorzsoljuk az ujjunk végével, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és készre gyúrjuk.
  • Hűtőbe tesszük 30-40 percre (de lehet egész éjszakára is, vagy ha nagy mennyiséget készítünk, mélyhűtőben is eláll 2-3 hónapig)
  • Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük
  • Megvárjuk, hogy kicsit hűljön és a választott lekvárral összeragasztjuk majd porcukorral megszórjuk.