Hagyományos linzer
A legklasszikusabb adventi aprósütemény
Recept nyomtatása
Fogás kávésüti, sütemény
Konyha magyar, osztrák
Kulcsszavak advent, aprósütemény, linzer
Előkészítési idő 45 perc perc
Sütés 36 perc perc
Teljes idő 1 óra óra 21 perc perc
Adag(ok) 6 főre
Költség 1700 forint
- 250 gramm finomliszt
- 50 gramm darált mandula vagy dió vagy mogyoró
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm vaj
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
A lisztet, a cukrot, a darált magot és a sót egy tálba tesszük és összekeverjük.
A hideg vajat kockára vágjuk és hozzáadjuk (de bele is reszelhetjük).
Gyorsan, alaposan összemorzsoljuk az ujjunk végével, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és készre gyúrjuk.
Hűtőbe tesszük 30-40 percre (de lehet egész éjszakára is, vagy ha nagy mennyiséget készítünk, mélyhűtőben is eláll 2-3 hónapig)
Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük
Megvárjuk, hogy kicsit hűljön és a választott lekvárral összeragasztjuk majd porcukorral megszórjuk.