A magyar desszert ami még Amerikában is népszerű, csak nem tudunk róla

Hogy az aranygaluska mennyire desszert, azon persze lehet vitatkozni – édes, de mivel levesek után önálló fogásként is simán felszolgálják, tulajdonképpen egyenértékű lehetne akár a rántott hússal vagy egy főzelékkel is – de természetesen nem az.

Hanem az egyik legnépszerűbb magyar kelt tészta. A kelt tésztákat az emberiség azóta fogyasztja, mióta az élesztőgombákkal megismerkedett. Eleinte természetesen a gazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy kovásszal finomítsák, könnyítsék a kenyereket.

A pék szakma középkori elterjedésével a kelt tészták készítési technikája is tökéletesedett – és egyre többféle termék készült belőle. Az újkorban a polgári háztartásokban is szívesen készítettek aszalványokkal, magokkal dúsított fonott kelt tésztákat, főleg az ünnepekre és a különleges alkalmakra. Az ipari élesztő elterjedésével pedig a szegényebb néprétegek is beépítették az étkezésükbe.

További kérdésed van a desszertekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata ingyen és két nap alatt megválaszolja. Keress minket!

Az aranygaluska pontos születési idejéről nincs hiteles adatunk, Jókai 1862-ben már ír róla, mint magyar ételről, a magyarországi zsidó közösségben pedig húsz évvel későbbről van említés a diós-cukros kelt tésztáról. Hogy az aranygaluskának volt-e elődje az ipari élesztő előtt, vagy pont azért lett annyira népszerű, mert szélesebb rétegek is könnyen elkészíthették.

Nem tudjuk, mindenesetre a Monarchia, és így a békebeli magyar konyha egyik legnépszerűbb, legtipikusabb fogása lett. Sőt, az emigránsoknak köszönhetően a XX. század második felében az Egyesült Államokban is népszerű lett, Hungarian coffee cake, vagyis magyar kávésüti néven. A kávé jelző nyilvánvalóan nem az alapanyagra utal, hanem arra, hogy délutáni kávé mellé ajánlják a fogyasztását. Az Államokban kicsit leáldozott a népszerűsége, pedig a nyolcvanas években még Nancy Reagan is felvette a Fehér Ház karácsonyi étlapjára.

Itthon viszont annál népszerűbb – hogy leves után, vagy kávé mellé fogyasztjuk, az mindegy is, de az biztos, hogy a házi változat a legfinomabb.

Aranygaluska: tálalás vaníliasodóval
Aranygaluska: tálalás vaníliasodóval

Aranygaluska

A magyar desszert, ami még az amerikaiak körében is népszerű lett
Aranygaluska
Recept nyomtatása
Fogás desszert, édesség, kávésüti
Konyha magyar
Kulcsszavak dió, kelt tészta, sütemény
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 8 perc
Sütés 50 perc
Teljes idő 1 óra 23 perc
Adag(ok) 6 adag

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 1 liter tej
  • 5 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 kk étkezési keményítő
  • 2 tk vanília őrlemény

Elkészítés

  • A tésztával kezdünk: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a vajat pedig felolvasztjuk.
  • A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és az olvasztott vajat majd alaposan összegyúrjuk az egészet, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
  • Letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • Közben ledaráljuk a diót, kikeverjük a cukorral és felolvasztjuk a vajat.
  • Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatót az olvasztott vajba mártva kiszaggatjuk a tésztát.
  • Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk. A kiszaggatott “galuskákat” először az olvasztott vajba márjtjuk, majd meghempergetjük a diós cukorban, és szeépen egymásra helyezzük őket. A megmaradt kis tésztararabokat szintén, majd kitöltjük velük a lyukakat az építményünkön.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 50 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával.
  • Közben elkészítjük a sodót:
  • A tojássárgákat kikeverjük a cukorral a vaníliával és a keményítővel. A tejet felmelegítjük, és folyamatos keverés mellett a tojásos krémhez adjuk miközben kis lángon sűrűre főzzük.
  • A langyos aranygaluskát a langyos sodóval tálaljuk.

Megjegyzések

Hóvégén vagy máskor, spórolós napokon nem kell egyesével vajba-dióba forgatni, lehet soronként is, úgy kisebb az élvezet, de fele annyi kell belőlük. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kártyázzunk a gyerekkel! Melyik a nagyobb kártya? A csata játék

A gyerekek a nekik való játékokat gyorsan megértik, és nagyon hamar győzni is fognak a felnőttek ellen.

Uggod van? Megtartja a formáját és ellenáll a téli hidegnek, ha így takarítod meg

Sokan vannak, akik az Ugg csizmák szerelmesei és minden télen újra előhúznák a fiókból, azonban hamar letörheti a kedvüket a gyors minőségromlás.

Fekete penész a fürdőben: így távolíthatod el a csempéről, a falról és a zuhanykabinról szakszerűen

A fekete penész a fürdőszobában gyakori probléma, de megfelelő módszerekkel biztonságosan és szakszerűen eltávolítható.

7VÉGE – a Hóvége heti hírösszefoglalója: 44. hét

Lássuk, mik voltak a legfontosabbak a 44. héten!

Így múlaszd el az őszi fejfájást! Praktikus és nem mindennapi megoldások a borsmentától a váltófürdőig

Különösen azoknál, akik érzékenyek a hidegfrontra, már a rossz idő beköszönte előtt jelentkeznek a tünetek.

‘Tiéd a holnap’ ösztöndíjprogram középiskolásoknak: plusz pénz, ingyenes utazás, szállás, étkezés kreatív diákoknak

Hátrányos helyzetű és kreatív diákok, illetve pedagógusaik pályázhatnak a Tiéd a holnap! ösztöndíjra!